nieuws

Telefoontechniek breekt dioxine af

bouwbreed Premium

Telefoontechniek breekt dioxine af

den haag ­ Fujitsu Technology ontwikkelde een proces dat dioxine zo’n honderd maal sneller afbreekt dan de huidige methoden. De fabrikant combineerde daarvoor plasma­ en katalysetechnieken die grote hoeveelheden dioxine onschadelijk maken. Fujitsu ontwikkelde deze technologie halverwege de jaren negentig voor de transmissie van spraak in schakelsystemen voor de telecom. Vervolgens ontdekte de Japanse onderneming dat de combinatie van energetische en geleidende plasma met een katalyserend metaal gasseen afbreekt. De reactor bestaat uit een glazen buis met een platinum beklede elektrode in het midden. Tussen deze elektrode en een elektrode op de buitenkant van het glas komt een spanning van enkele tientallen kilovolt te staan. Vervolgens wordt een mengsel van stikstof en dioxine in de glazen buis gepompt. Fujitsu vervangt de platinumbeklede elektrode door een keramische waardoor het proces efficiënter wordt.

Reageer op dit artikel