nieuws

Surinaamse zeedijk volgende maand eindelijk gereed

bouwbreed Premium

nieuw­nickerie ­ Het heeft een paar jaar langer geduurd dan gepland en het kostte een slordige 6 miljoen euro meer dan was voorzien, maar eindelijk is het zover: volgende maand wordt de Zeedijk in het Surinaamse district Nickerie door de aannemer opgeleverd.

Dankzij de bijna 17,5 miljoen euro die Nederland op tafel legde voor het project en de inzet van Nederlandse deskundigen, kunnen de bewoners weer met een gerust hart slapen. De ruim een halve eeuw geleden aangelegde 7,5 kilometer lange Zeedijk beschermt de bewoners van het plaatsje Nieuw­Nickerie en het achterliggende polderlandschap tegen het beukende water van de Atlantische Oceaan en de daarop uitmondende Corantijn­ en Nickerierivier. Na de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 verzuimde de overheid de noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden uit te voeren, waardoor de dijk in verval was geraakt en het water de bewoonde gebieden bedreigde en de voor de economie van essentieel belang zijnde rijstvelden. Uit de Nederlandse Verdragsmiddelen, het ‘afscheidscadeau’ van ruim 1,5 miljard euro dat Suriname in 1975 cadeau kreeg, maakte politiek Den Haag ruim zes jaar geleden ruim 11 miljoen euro vrij voor een grondige opknapbeurt, die een kleine drie jaar in beslag moest nemen. Met Sunecon als directievoerder en de lokale aannemer Baitali als uitvoerder, werd vol optimisme aan de klus begonnen. Maar de Zeedijk bleek er zo slecht aan toe te zijn, dat er miljoenen moesten worden gestoken in het meest noodzakelijke lapwerk om te voorkomen dat delen van de dijk het tussentijds zouden begeven. Bovendien kwam de leverancier van de stenen, die volgens de overeenkomst veertien scheepsladingen per week moest bezorgen, zijn afspraken niet na. In de eerste twee jaar werden slechts twee ladingen per week geleverd.

Relatie

Lange tijd zag het ernaar uit dat het werk niet volledig voltooid konden worden, ook al omdat enkele jaren geleden de relatie tussen Nederland en Suriname, dat toen werd geleid door president Wijdenbosch, een vertrouweling van ex­dictator Bouterse, dusdanig was verstoord dat de Haagse politici weigerden ook nog maar een cent in de voormalige kolonie te stoppen. Juist toen het leek dat het project voortijdig beëindigd zou worden, brachten de verkiezingen van mei 2000 redding. Wijdenbosch moest het veld ruimen, president Venetiaan nam het roer over. De bekoelde relatie werd weer hersteld en als eerste zegde Nederland 6 miljoen euro extra toe voor de rehabilitatie van de Zeedijk. “De dijk is af, alleen de beplanting moet nog worden aangebracht en een sluis hersteld”, jubelt de directie van Sunecon in een verklaring. De bestaande dijk is over een afstand van 7,5 kilometer verbreed en 1 tot 2 meter opgehoogd. In december zal deze ongetwijfeld met een gevoel van opluchting en veel feestvertoon officieel worden opgeleverd.

Reageer op dit artikel