nieuws

Spagaat vereist voor redden meerjarig centraal akkoord

bouwbreed Premium

den haag ­ Iedereen wil dat er een centraal akkoord voor meer jaren komt, ook de FNV. Onhandig opereren van vooral het kabinet zorgt er nu echter voor dat iedereen boos is. Een spagaat zal nodig zijn om partijen weer aan tafel te krijgen. Anders is meer dan een eenjarig akkoord onhaalbaar.

Dat de economische situatie niet goed is en de bedrijven dus minder draaien, is een waarheid als een koe. Dat is ook precies de reden dat sociale partners en kabinet er heel veel voor over hebben om tot meerjarenafspraken te komen. Tot maandag leek dat ook haalbaar. Het was echter de vakcentrale FNV die roet in het eten gooide. De aangesloten vakbonden hadden nogal wat problemen met de wao­voorstellen. “Volstrekt asociaal”, was daar de kwalificatie voor. Daarbij ging het dan vooral om de zogenoemde partnertoets die de deur dichtdeed. Intussen had kleine broer CNV besloten ondanks het ‘njet’ van de FNV, toch te streven naar meerjarenafspraken. Tot grote woede van CNV­voorzitter D. Terpstra kwam uit het overleg tussen premier Balkenende en de ministers De Geus en Hoogervorst dat een eenjarig akkoord de inzet zal worden van het najaarsoverleg op 28 november. Voor Terpstra hoeft het niet meer, die voelt zich geschoffeerd door zijn geestverwant en oud­cnv’er De Geus. Daarin wordt hij weer gesteund door H. de Boer, de mkb­voorman. “Het is een verkeerd signaal. Als vijf van de zes partijen gaan voor een akkoord voor de langere termijn, dan vind ik dat je daarmee moet doorgaan”, zei hij. De Boer vindt dat het kabinet op deze manier gedicteerd wordt door FNV­voorzitter L. de Waal. “We hadden gewoon verder moeten gaan en De Waal met wat potten en pannen op de gang moeten zetten”, verklaart hij zijn liefde voor ketelmuziek. De vakbonden hebben inmiddels laten weten de uitnodiging voor een nieuw gesprek af te wachten. Het CNV zal daar vrijwel zeker niet naar toe gaan als het maar om een beperkt akkoord gaat. Het FNV wil juist wel praten over eenjarige afspraken. Het is nu afwachten tot welke spagaat minister De Geus in staat is de impasse te doorbreken.

Reageer op dit artikel