nieuws

Snel besluit verwacht over topsportcomplex

bouwbreed

rotterdam ­ Het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders neemt op korte termijn een besluit over de bouw van een groot multifunctioneel topsportcomplex nabij het huidige Ahoy’. Ten minste een deel van het college is enthousiast over het zogenaamde ‘Optrium’­plan van schaatser Bart Veldkamp.

Wethouder N. Janssens (Sport) en Van Sluis (Economische Zaken) hebben zich voorstander verklaard van het initiatief. “Niet alleen vanwege de toegevoegde waarde op sportief gebied, maar ook omdat het project wordt getrokken door het bedrijfsleven”, aldus een woordvoerder van de gemeente. Rotterdam kan zich met het Optrium sterker profileren als topsportstad ­ wethouder Janssens wil zelfs de Olympische Spelen van 2016 naar de Maasstad halen. De gemeente hoeft slechts een deel te dragen van de totale kosten van naar schatting 180 miljoen euro. Bij de presentatie van de plannen verklaarde Janssens een jaar geleden dat Rotterdam bereid is ongeveer 25 miljoen euro te investeren. Het is de bedoeling dat bedrijven die investeren ook de exploitatie van het complex op zich nemen.

Locatie

Het plan van Veldkamp behelst de bouw van een overdekte schaatsbaan (400 meter), een zwembad (50 meter) en een gecombineerde wieler­ en indooratletiekbaan (250 en 200 meter). Op de locatie naast het Rotterdamse Zuiderpark zouden ook een hotel en een aantal winkels moeten verrijzen. Bureau Zwarts & Jansma is aangetrokken voor het gebouwontwerp, Kraaijvanger Urbis voor de stedenbouwkundige inpassing. De Hollandse Beton Groep, Deloitte & Touche, Leisure Investment Fund en de Stichting Rotterdam Topsport zijn als marktpartijen bij het initiatief betrokken. Behalve de locatie naast Ahoy’, waarvoor wethouder Janssens een voorkeur heeft, is het afgelopen jaar gekeken naar locaties bij NS­station Prins Alexander en nabij Rotterdam Airport.

Reageer op dit artikel