nieuws

Schröder wil sociale en ecologische vernieuwing

bouwbreed Premium

berlijn ­ De Duitse architecten vinden dat de aanhoudende bouwcrisis in hun land het best bestreden kan worden met het bieden van kwaliteit. De bondsregering moet wat betreft de architectenkamer BAK niet voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten.

‘Goedkoop zijn kan iedereen’, aldus voorzitter P. Conradi. ‘Als overgeschakeld wordt van massaproductie naar duurzame, esthetische, ecologische en sociale kwaliteit, dan veroorzaken we een kwaliteitsimpuls die de bouw weer maakt tot motor van de economische bloei’. Kanselier G. Schröder zegt in zijn regeringsverklaring nieuwe economische krachten te willen aanjagen door sociale en economische vernieuwing te forceren. Volgens de sociaal­democraat is zijn beleid gevestigd op vijf zuilen: strategische investeringen in opleiding en onderzoek, infrastructuur en ecologische vernieuwing; voortzetting sanering van de begroting en bezuinigingen op de consumptieve staatsuitgaven en subsidies; duurzame verlaging van de belastingdruk; hervorming van het sociale vangnet en vermindering van de bureaucratie. Alleen al bij het ministerie van Financën verdwijnen 20.000 voorschriften in de prullenbak.

Forse kritiek

Voor de bouwers is van belang dat de regering Schröder belooft vaart te zetten achter realisatie van de verkeerswegenplannen voor het oosten en westen van het land. De planning wordt vereenvoudigd. Het kabinet belooft waar mogelijk ­ onder andere door private financiering ­ de investeringen te bevorderen. Vanuit brede kring oogst de regering forse kritiek vanwege het voornemen flink te korten op de eigen woningtoelage. Vooral de kleine en middelgrote bedrijven zijn door de koerswijziging getroffen.

Eredoctoraten

Nieuw gezicht in het kabinet en opvolger van bouwminister K. Bodewig is M. Stolpe. De bewindsman heeft sinds de Val van de Muur in 1989 met drie ambtsperiodes furore gemaakt als minister­president van de Oost­Duitse deelstaat Brandenburg. Voor de Duitse hereniging was de in 1936 te Stettin geboren Stolpe uiterst actief in de evangelische kerk. Onder het DDR­bewind nam hij herhaalde malen krachtig stelling vanwege schending van mensenrechten. Uit waardering voor zijn kritische opstelling ontving Stolpe in 1989 en 1991 eredoctoraten van de theologische faculteiten van de universiteiten in Greifswald en Zürich. In 1996 en 2001 volgden eredoctoraten in zijn geboortestad Szcecin en de Dokkyo­universiteit te Japan. Stolpe wordt op zijn ministerie ondersteund door de parlementaire staatssecretarissen I. Gleicke, A. Mertens en A. Grossmann. Ambtelijke staatssecretarissen zijn T. Braune en R. Nagel. Parlementaire staatssecretarissen zijn in het Duitse model politieke bestuurders zoals in Nederland. De ambtelijke staatssecretarissen vervullen de rol van topambtenaar. Schröder wil sociale en ecologische vernieuwing

Reageer op dit artikel