nieuws

Rechter buigt zich over bonus voor niet­stakers

bouwbreed Premium

ARNHEM ­ Werden de stakende personeelsleden van aannemingsbedrijf Van Wijnen uit Arnhem gestraft toen zij niet net als hun werkende collega’s een bonus kregen?

FNV Bouw vindt dat het weigeren van de uitkering indruist tegen het stakingsrecht en daagde Van Wijnen voor de Arnhemse kantonrechter. De zeventien medewerkers legden tijdens de staking van afgelopen voorjaar het werk neer. De vakbond beschouwt de maatregel van Van Wijnen als een opgelegde ‘sanctie’, die voor FNV Bouw onaanvaardbaar is. “Ik kan alleen maar concluderen dat het een straf is geweest voor diegenen die hebben meegedaan. Werknemers voelen zich hierdoor bij mogelijke toekomstige conflicten belemmerd in hun acties”, stelde een woordvoerder van FNV Bouw over het selectief toekennen van de 300 euro bonus per persoon. Van Wijnen ontkent dat het zijn stakende werknemers heeft willen treffen. Volgens het bedrijf ging het om een onverplichte ‘geste’ die niet is gebaseerd op een cao of een andere regeling. “Het was niet zo dat de niet­stakers werden beloond. De bonus werd uitgekeerd aan personeel dat meer dan normaal heeft gewerkt om ervoor te zorgen dat het bedrijf niet geheel plat kwam te liggen”, gaf de advocaat van de Arnhemmers zijn visie op de zaak.

Begrip

Het aannemingsbedrijf had er geen begrip voor dat FNV Bouw het weigeren van de bonus omschrijft als een straf. “Er wordt geheel onterecht een beeld geschetst van Van Wijnen als een terreurorganisatie waar de werknemers voortdurend bang moeten zijn.” De kantonrechter doet uitspraak over twee weken.

Reageer op dit artikel