nieuws

Plan voor transparante molen aan Noordervaart in Schermer

bouwbreed

schermer ­ Als het aan architect Sander Douma ligt, krijgen de drie molens aan de Noordervaart in Schermer gezelschap van een doorzichtige soortgenoot. In opdracht van provincie Noord­Holland ontwerpt Douma een bezoekerscentrum dat deels onder het maaiveld ligt terwijl het bovengrondse deel, een feitelijke molen, doorzichtig wordt.

“Het bouwwerk heeft de uitstraling van een oorspronkelijke molen uit de eerste helft van de zeventiende eeuw”, vertelt Douma van het gelijknamige architectenbureau uit Schermerhorn. “Het binnenwerk, spanten en wieken worden op authentieke wijze gebouwd en zijn net als indertijd, grotendeels van hout. Voor de huid gebruiken we doorzichtig en ijzersterk materiaal, een soort plexiglas. Het wordt daarmee een transparante molen.” Bezoekers kunnen de molen van buitenaf zien werken. In de ondergrondse ruimte heeft Douma een museum over watermanagement gepland. “Waterbeheer is voor Nederland erg belangrijk, de droogmakerij zelfs uniek.”

Ontwerpfase

Omdat de plannen nog in de ontwerpfase verkeren zijn aannemer en hoogte van de bouwkosten nog onbekend. “Over drie maanden komen we met concrete ideeën die we voorleggen aan de provincie”, aldus Douma. De provincie is positief over de ideeën van Douma en heeft 25.000 euro uitgetrokken voor haalbaarheidsonderzoek en ontwerpfase van het project. Of de transparante molen daadwerkelijk gebouwd wordt, is vooralsnog niet zeker. Dat hangt af van het haalbaarheidsonderzoek en de bouwkosten. Volgens de provincie moet er in ieder geval een bezoekerscentrum komen dat de cultuurhistorie van het gebied onder de aandacht brengt.

Reageer op dit artikel