nieuws

Papierslib levert prima cement op

bouwbreed Premium

duiven ­ Niet alle ingrediënten van oud papier kunnen hergebruikt worden bij de fabricage van nieuw papier. Maar met een speciale thermische conversie­installatie leveren de reststoffen een hoogwaardig bindmiddel op, met veel betere eigenschappen dan portland cement.

Vier papierfabrieken hebben daartoe 20 miljoen euro geïnvesteerd in de installatie die is neergezet op het terrein van AVR in Duiven bij Arnhem. Morgen wordt de installatie officieel in gebruik genomen door staatssecretaris P. Geel van VROM. Met de installatie heeft de papiersector de kringloop gesloten en hoeft er niet meer gestort te worden. Sinds september vorig jaar mocht dat ook niet meer. De zoektocht naar een oplossing voor het afvalprobleem leverde de papierindustrie niet alleen een hoogwaardig bindmiddel op; bij de verbranding van het ingedikte slib in een wervelbedoven komt uiteindelijk meer energie vrij dan erin moet, zodat de verwerking ook nog eens groene stroom oplevert. De TU Twente was intensief betrokken bij het onderzoek en de productontwikkeling Uitgangspunt is het slib dat overblijft bij de recycling van oud papier. De vulstoffen en pigmenten waarmee papier gebleekt en ondoorzichtig wordt gemaakt, kunnen niet hergebruikt worden. Datzelfde geldt voor de inkt waarmee het papier is bedrukt en de gebroken papiervezels. Elke individuele vezel kan gemiddeld zeven keer worden hergebruikt. Het slib bevat organische en anorganische materialen. De organische componenten worden in de wervelbedoven verbrand; de anorganische ondergaan een omzetting. Volgens N. Voogt van CDEM ontstaan daardoor mineralen die in essentie hoogwaardiger zijn dan die waarmee de cementindustrie werkt. Het meta­kaoline dat ontstaat is bijvoorbeeld een kleisoort die onder meer wordt gebruikt bij de vervaardiging van Chinees porselein. Door de fijne structuur van het ‘papiercement’ is er bovendien minder gevaar voor uitloging. Het bindmiddel kan dus gebruikt worden om stoffen te immobiliseren.

Topcrete

Met 50.000 ton is de verwachte jaarproductie echter onvoldoende om een substantieel marktaandeel in de cementmarkt te kunnen veroveren, waarin jaarlijks in Nederland het hondervoudige omgaat. Het papierslibcement, dat inmiddels luistert naar de merknaam ‘topcrete’, is volgens Voogt vooral geschikt voor nichemarkten, waar ook de goede immobiliserende eigenschappen beter tot hun recht komen. Aannemingsbedrijf AVG uit het Limburgse Gennep heeft topcrete inmiddels in enkele projecten verwerkt. Dat gebeurde onder andere bij de aanleg van een industriegebied in het Duitse Goch. Daar werd de grond van leemhoudend zand gestabiliseerd door er met behulp van een freesmachine 2 tot 5 procent topcrete door te mengen. Volgens directeur J. Janssen van AVG zijn daarbij goede druksterktes bereikt en is het gebied inmiddels met succes bestraat.

Granulaat

Daarnaast mengt de recycling­divisie van AVG topcrete inmiddels continu het gebroken puin dat de eigen breekinstallatie uitspuugt. Daarmee ondervangt het bedrijf de pieken in de sulfaatuitloging. Puingranulaat met gipsresten (afkomstig van stucwerk), is namelijk gevoelig op dat punt. Maar onder toevoeging van topcrete voldoet het granulaat volgens Janssen aan alle eisen van het Bouwstoffenbesluit. Tot slot wordt het materiaal ook verwerkt in mager beton van sterkte B5 tot B10, dat ook al met succes bij wegfunderingen is ingezet.

Reageer op dit artikel