nieuws

Opnieuw onrust over werkwijze Britse pfi’s

bouwbreed Premium

Opnieuw onrust over werkwijze Britse pfi’s

londen ­ Rond de vele tientallen Britse pfi’s is opnieuw onrust ontstaan nu is gebleken dat deelnemende bedrijven, waaronder aannemers als Costain, Skanska en WS Atkins, erin geslaagd zijn fors op de kosten te besparen zonder die winst aan de overheid door te geven. De commerciële partners in pfi’s hebben de financiering van belangrijke contracten opnieuw geregeld, waarbij ze door de lage rente belangrijke besparingen hebben bereikt. Dat geld steken ze over het algemeen echter in eigen zak, aldus een rapport van de National Audit Office (NAO), de Britse Algemene Rekenkamer. De NAO wijst erop dat in 60 procent van de lopende pfi­contracten geen bepaling is opgenomen dat de private sector op deze manier gegenereerde winsten moet delen met de opdrachtgever. Een nieuwe praktijkcode geeft aan dat zeker 30 procent van dit geld terug moet vloeien naar de overheid, maar in lang niet alle contracten wordt die lijn al gevolgd.

Reageer op dit artikel