nieuws

Ontwikkelaar wil lagere grondprijzen

bouwbreed Premium

utrecht ­ In regio Utrecht dreigt de marktwaarde van kantoren tot onder het niveau van de stichtingskosten te zakken. Adjunct­directeur R. Kempen van DTZ Zadelhoff Utrecht roept daarom op om grond goedkoper beschikbaar te stellen. Wethouder grondzaken R. Verhulst wil ­ om recente kopers niet voor het hoofd te stoten ­ niet tornen aan de uitgifteprijzen.

Uit analyses van DTZ Zadelhoff blijkt dat het aanbod van kantoorruimte in Nederland sinds 2000 is verdubbeld tot 5 miljoen vierkante meter vloeroppervlak. “De opname is tot dusverre minder dramatisch dan vaak naar voren gebracht. Het niveau is de afgelopen jaren vrij stabiel met een kleine piek in 2000. Er worden nog voldoende zaken gedaan”, aldus Kempen op het congres Utrecht Vastgoed 2002. In de regio Utrecht is opvallend dat Amersfoort al ruim twee jaar de hoofdstad van de provincie naar de kroon steekt wat betreft de opname op de kantorenmarkt. Utrecht maakt sinds topjaar 1998 ­ toen 150.000 meter kantoorvloer van eigenaar veranderde ­ een duikvlucht en verkeert al twee jaar op het niveau van 60.000 meter. In Amersfoort gaat sinds 2000 ongeveer hetzelfde volume van de hand.

Goedkoper

De Keistad profiteert van de goede verbindingen, de nabijheid van Schiphol en biedt bovendien zijn kantoorruimte goedkoper aan dan buurstad Utrecht. Amersfoort pronkt met de nieuwe kantorenlocatie Vathorst langs de A28, waarvoor een speciale vennootschap onder firma is opgericht om conform het stedenkundig plan de opstallen te realiseren. Planning is om in een periode van tien jaar 22 kantoorgebouwen (met ruim 100.000 meter vloer) in een campusachtige omgeving te laten verrijzen. Dicht bij het centrum van de stad maakt Amersfoort met de locatie Eemcentrum een sprong over het spoor. In het gemengde gebied worden 1500 woningen gecombineerd met kantoren, goed voor 150.000 vierkante meter werkruimte. “Het probleem zal niet zijn of we voor de nieuwe kantoren gebruikers kunnen vinden”, aldus N. Kamphorst, hoofd van het Ontwikkelingsbedrijf van Amersfoort. “Onze grootste zorg is wat te doen met de gebouwen die leeg komen doordat bedrijven vertrekken.”

Toplocatie

In de regio Utrecht is bij de opname van kantoren de rol van de itc­bedrijven vrijwel tot nul gereduceerd. In het piekjaar 1998 nam de branche nog meer dan 120.000 meter af. De sectoren zakelijke diensten en overheden ­ beide goede voor 35.000 meter ­ houden de verkoop van vastgoed gaande. Volgens wethouder grondzaken Verhulst is en blijft Utrecht een echte toplocatie vanwege de centrale ligging en goede verbindingen. Het leegstandspercentage in de stad bedraagt, bij een voorraad van 2,2 miljoen vierkante meter kantoorvloer, slechts 3,8 procent. “De leegstand zal dankzij ons terughoudende beleid om gronden uit te geven slechts beperkt oplopen en een stuk lager blijven dan in de andere grote steden.”

Reageer op dit artikel