nieuws

Olie en verwatering

bouwbreed

Olie en verwatering

Het is al vaker gezegd op deze plek dat beleggers maar al te vaak speculeren op de toekomst. De afgelopen weken was dat uiteraard heel duidelijk in de zaak van Saddam Hussein en de Verenigde Staten. Zolang er sprake was van een acute oorlogsdreiging, steeg de prijs van ruwe olie op de termijnmarkt. Op het moment dat de Iraakse despoot liet weten de wapeninspecteurs toe te laten, daalde de prijs. Precies omgekeerd ging het derhalve met de koersen Koninklijke Olie. Een soort Pavlov­reactie dus. Het getuigt ook van naïviteit. Geen mens in de wereld gelooft dat Hussein de inspecteurs echt overal zal laten kijken. De spanning blijft dan ook hoog in de regio. Intussen blijft het maar kwakkelen met de economie. Vrijwel alle signalen staan ergens tussen oranje en lichtrood. Een lichtpuntje deze week was de telecomsector. Eerst kwam Versatel met redelijke cijfers. Vervolgens blijkt Ad Scheepbouwer bij KPN goed werk te leveren. Bij de bouwfondsen lijkt BAM­baas Wim van Vonno ook het vertrouwen van de beleggers te herwinnen. Bij de financiering van aankoop HBG heeft hij een dusdanige mix weten te verzinnen dat verwatering van het aandeel minimaal is zonder de soliditeit van de onderneming aan te tasten. De beleggers beloonden dit vrijdag direct met een koersstijging van even 4 procent. Bij de niet­bouwfondsen deed Imtech het opmerkelijk. Twee nieuwe grootaandeelhouders meldden zich. Blijkbaar gaf dat de belegger vertrouwen getuige de stijging met 27 eurocent op vrijdag. Baggerschepenbouwer IHC Caland profiteerde kennelijk van de mededeling van Stroeve dat het bedrijf de AEX­status verdient. De rest van de bouwfondsen deed weer weinig.

Reageer op dit artikel