nieuws

NVB vreest vastlopen woningbouw Brabant

bouwbreed Premium

voorburg ­ De woningproductie in Brabant dreigt vast te lopen. Volgens de vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers NVB moet de provincie het aangekondigde beleid drastisch veranderen. Wanneer gedeputeerde E. Janse de Jonge zijn plannen doorzet, zouden grote problemen ontstaan.

Janse de Jonge wil de de komende jaren 80 procent van de woningproductie in stedelijk gebied realiseren. De rest is in dorpen gepland. Niet goed, vindt de NVB. De rem die hiermee op de woningproductie van middelgrote gemeenten wordt gezet, jaagt jongeren naar de grote stad en versnelt de vergrijzing van de bevolking. De NVB maakt zich ook zorgen om de 65­plussers, over acht jaar 30 tot 40 procent van de bevolking, die bij voorkeur in de eigen gemeente een nieuwe woning zoeken. Bij onveranderd beleid ontbreken de gewenste woningen, blijven de senioren in de oude woning zitten en stagneert de doorstroming. Doorn in het oog van de NVB is het voorstel van Janse de Jonge om een aanzienlijk deel van de provinciale nieuwbouw binnen de bebouwde kom te realiseren. De NVB waarschuwt dat als gevolg hiervan veel groen, stadsnatuur en recreatiegelegenheden zoals bijvoorbeeld sportvelden uit de Brabantse gemeenten weggedrukt worden. Daarom wordt gepleit voor nieuwbouw aan de randen van de kernen. “Niet zelden blijkt het stadsgroen meer waarde te hebben dan een doorsnee weiland daarbuiten”, pleit de NVB.

Risicovol

De NVB hekelt het voornemen dat krap eenderde van de productie moet bestaan uit huizen van maximaal 136.000 euro. “Voor een dergelijk laag bedrag zijn anno 2002 geen acceptabele woningen meer te bouwen.” Door de bouw van dure huizen met hogere marges, wil de provincie de minder rendabele goedkope woningen te betalen. Een risicovol plan, vindt de NVB. Bij de huidige slechte ontwikkeling van de economie vreest de brancheorganisatie dat de dure woningen zichzelf uit de markt prijzen.

Reageer op dit artikel