nieuws

Na proef met wegportalen nu ook houten lichtmasten

bouwbreed

delft ­ Na de succesvolle proef met houten wegportalen wil Rijkswaterstaat veel meer hout op en rond de snelwegen toepassen. Er zijn vergevorderde plannen voor vangrails, lichtmasten en geluidsschermen. Aanplant van bomen langs de weg moet in de toekomst weer bouwstoffen opleveren.

De jubilerende Dienst Weg­ en Waterbouw van Rijkswaterstaat hield onlangs een middag gewijd aan hout in de gww. Daarin kwamen onder andere de portalen ter sprake die een paar jaar terug werden geplaatst bij knooppunt Zonzeel bij Breda. De portalen bevallen zo goed dat er vier nieuwe in aanbouw zijn, bestemd voor een knooppunt bij Alkmaar. Als het aan de DWW ligt komen er bovendien ruim vijftig langs het tracé van de A73 in Limburg. Maar eerder al zullen zes houten lichtmasten worden geplaatst langs de N44 bij Wassenaar. M3 Architecten uit Rijswijk verzorgde de vormgeving daarvan, terwijl de Bouwdienst en Bureau Boorsma de constructie voor hun rekening namen. Projectleider duurzaam bouwen bij de DWW, A. van de Burg maakte nog gewag van een prikkelend plan om langs een snelwegafslag, die compleet met houten wegmeubilair is uitgerust, bomen van dezelfde houtsoort aan te planten. Tegen de tijd dat vangrails, lichtmasten en houten portalen aan vervanging toe zijn, worden de inmiddels volgroeide bomen daaraan opgeofferd. Op die manier voorziet het wegdeel op termijn in zijn eigen bouwmaterialen. Het idee is afgekeken uit Oxford waar in de utiliteitsbouw iets dergelijks werd gedaan, maar verdient volgens Van de Burg zeker navolging in de vorm van een proefproject door Rijkswaterstaat.

Reageer op dit artikel