nieuws

Mahoniehout voortaan gecontroleerd gekapt

bouwbreed Premium

amsterdam ­ Controle van exportvergunningen volstaat niet meer bij de handel in mahonie. Houtbedrijven zullen moeten aantonen dat de kap het ecosysteem niet ontwricht. Dat is gevolg van de plaatsing op de zogenaamde lijst II van de internationale Cites­conferentie.

Het besluit over de nieuwe status van mahoniehout viel eind vorige week tijdens een vergadering in Santiago de Chili. Begin jaren negentig stond mahonie ook al bijna op lijst II, van de VN­organisatie. Maar Brazilië, een belangrijk leverancier van de veelzijdige tropische hardhoutsoort, stak daar op het laatste moment een stokje voor. Bij de opeenvolgende conferenties van Cites, bleef mahonie steeds steken op lijst III, waar controle op exportvergunningen volstaat. Op wat voor basis die vergunningen zijn vergeven, is daarbij geen punt van aandacht. Voor bomen en houtsoorten op lijst II ligt dat anders. Voor die soorten zijn aangesloten landen verplicht een monitoringsysteem op te zetten, zodat illegale kap goed te onderscheiden is van legale. Op die manier wordt ook het duurzaam beheer aangemoedigd. De meeste bescherming genieten houtsoorten, geplaatst op lijst I. Handel in bomen op deze lijst is helemaal verboden om ze voor uitsterven te behoeden. Zeven houtsoorten komen op die lijst voor. De Cites­lijsten zijn niet voorbehouden aan bomen of planten; ook dieren komen erop voor. Op lijst I staan bijvoorbeeld de gorilla, tijger en grote walvissoorten. De handel in mahonie gaat al terug tot de 16de eeuw, maar werd in de jaren twintig van de vorige eeuw echt grootschalig opgepakt. De aanleg van grote snelwegen in Brazilië veroorzaakten in de jaren zeventig een tweede explosie. In 2001 ging de Braziliaanse regering de exploitatie voor het eerst effectief te lijf met het terugbrengen van het quotum van 150.000 naar 30.000 kubieke meter. Het initiatief tot plaatsing op lijst II kwam van Guatemala en Nicaragua, die al langer pleitten voor aanpak van de ongecontroleerde handel.

Reageer op dit artikel