nieuws

Limburg dringt aan op elektrificering boemel

bouwbreed Premium

Limburg dringt aan op elektrificering boemel

maastricht ­ Limburg wil dat de spoorlijn Roermond­Nijmegen eindelijk eens geëlektrificeerd wordt. In een brief aan minister De Boer van Verkeer en Waterstaat stellen Gedeputeerde Staten vast dat de verbetering van deze ‘boemellijn’ niet is opgenomen als MIT­project in 2003. Al sinds 1996 is een studie naar verbetering van deze Maaslijn steeds weer uitgesteld omdat Railned andere prioriteiten stelde. En dat terwijl elektrificering van de spoorlijn voor Limburg van groot belang is. “Verdubbeling en elektrificering betekenen een enorme impuls voor de vervoersrelaties tussen Roermond, Venlo en Nijmegen”, schrijven GS. “Daarbij gaat het zowel om personen­ als goederenvervoer.” Storingen op het grotendeels enkelbaanse traject leiden om de haverklap tot grote hinder voor het treinverkeer in beide richtingen. Vertraging van een trein betekent automatisch dat de tegemoetkomende trein ook vertraging oploopt. Elektrificering maakt het allereerst mogelijk om de verbinding te integreren in het hoofdrailnet en daarmee doorgaande treinverbindingen te creëren, schrijft GS. Bovendien voorkomt het de uitstoot van uitlaatgassen door de zwarte rook spuwende dieseltreinen. GS vragen de minister dan ook de verbetering van de Maaslijn alsnog te gaan onderzoeken.

Reageer op dit artikel