nieuws

Lift Mitsubishi recordhouder snelheid

bouwbreed Premium

Gaarne reageer ik op het artikel ‘Supersnelle lift Schindler voor gebouw tot 500 meter’ (Cobouw, 13 november 2002). De auteur van dit artikel maakt melding van de ontwikkeling en installatie van liften die een snelheid zouden gaan rijden van 10 meter per seconde. Liften met een dergelijke snelheid zijn inderdaad niet als ‘traag’ aan te merken. Echter, Mitsubishi Elevators is al enige jaren de officiële wereldrecordhouder volgens het Guiness Book of Records voor de snelste personenlift ter wereld, met een snelheid van 750 meter per minuut oftewel 12,5 meter per seconde.

Mitsubishi Elevators introduceerde onder de naam ‘NexWay’ nieuwe hoogbouwliften. Deze hebben een ultramoderne permanent­magneetmotor met een VVVF­regeling van onwaarschijnlijke kleine afmetingen maar met zeer grote souplesse en nauwkeurigheid. Als eerste fabrikant bieden wij voor deze liftenserie een vrij programmeerbaar kleuren LCD­scherm aan. Daarop kan bijvoorbeeld het dagmenu verschijnen van een restaurant dat in het desbetreffend gebouw is gevestigd. Ook een touch­screen voor de diverse bestemmingen behoort tot de standaardopties. Helemaal nieuw zijn de actieve looprollen die eventuele trillingen in de liftcabine compenseren, waardoor een absoluut zeer comfortabele reis met de lift wordt gegarandeerd.

Modernisering

Daarnaast ontwikkelde Mitsubishi een reeks componenten voor lift­moderniseringen. Tot nog toe was het bijvoorbeeld niet mogelijk om oude gelijkstroommotoren van de lift van de nieuwste besturingstechnieken te voorzien. Mitsubishi lost daarmee een groot probleem op. Modernisering komt tot nog toe vaak neer op het vervangen van de hele lift. En dat veroorzaakt vaak problemen in bestaande schachten. Mitsubishi breidde voorts het programma van de machinekamerloze liften uit. Deze liften van de serie Elenessa is nu verkrijgbaar tot 1600 kilo. Deze capaciteit is bijvoorbeeld bij uitstek van belang voor de gezondheidszorg (beddenlift). Mitsubishi Elevator Europe Bart de Waard Sales manager

Reageer op dit artikel