nieuws

Laminaten met vezels in diverse richtingen

bouwbreed Premium

wilrijk (b) ­ Met de productie van PC Carbocomp Plus brengt het Belgische Tradecc NV multidirectionele laminaten van de tweede generatie op de markt voor het verstevigen van betonnen constructies. Hierbij zijn de vezels zowel in de langsrichting geordend als diagonaal.

Sinds enkele jaren maken betonherstellers gebruik van lichte composietmaterialen zoals koolstof voor structureel herstel of voor versteviging van betonconstructies bij een wijziging van de bestemming. De toegepaste unidirectionele laminaten worden gemaakt met de pulltrusietechniek waarbij alle koolstofvezels in de langsrichting zijn geordend. Tradecc NV introduceerde onlangs de ‘tweede generatie koolstofvezellaminaten’. De vernieuwing waarbij de vezels in langsrichting en onder een hoek van 45 graden zijn geordend, werd volgens exportmanager van Tradecc NV J. Devroe kort geleden gepresenteerd in de TU Eindhoven. De toepasser verlijmt de multidirectionele laminaten met een tweecomponenten epoxylijm met hoge glasovergangstemperatuur en verankert ze door bouten dwars door het laminaat te boren. De bouten vangen de dwarskrachten ‘optimaal’ op. Het grote voordeel van de multidirectionele laminaten is volgens Devroe dat ze de zwakke eigenschappen van pulltrusielaminaten ondervangen, waarmee losse breuk en het ‘concrete rip­off’ verschijnsel tot het verleden behoren. De laminaten zijn voorzien van een afscheurweefsel dat een beschermende functie heeft en tevens zorgt voor een ruw oppervlak. Reinigen en opruwen is daarom niet meer nodig. Bovendien hoeven ze dankzij de boutverbinding na verlijming niet meer te worden ondersteund tijdens het uitharden van de epoxylijm.

Reageer op dit artikel