nieuws

Inzet gemeenten bepaalt rijksbijdrage

bouwbreed

Inzet gemeenten bepaalt rijksbijdrage

maastricht ­ De inzet van gemeenten bepaalt de toekomstige bijdrage van het Rijk voor stedelijke vernieuwing. Dat zei minister Kamp gisteren bij het Aedes­congres in Maastricht. Ook betreurt hij dat de Tweede Kamer een deel van zijn budget heeft bestemd voor de ondertunneling van de A2 en de Hanzelijn. Kamp vindt dat sommige gemeenten te weinig hebben gedaan met het geld uit het budget stedelijke vernieuwing. Daarmee doen ze volgens hem hun burgers tekort, omdat die recht hebben op betere wijken. Ook maakt de lakse houding het budget tot een gemakkelijke prooi bij nieuwe bezuinigingen, waarschuwt de bewindsman. Een eerste teken daarvan is de motie die de Tweede Kamer dinsdag aannam om ten koste van de stedelijke vernieuwing de twee infrastructurele projecten te financieren. “Om dit soort toestanden te vermijden is het zaak dat gemeenten zo snel mogelijk laten zien dat ze wel nuttige zaken met het geld doen”, stelt Kamp. Hij neemt dat mee bij de verdeling van het budget stedelijke vernieuwing, dat in 2004 vrijkomt.

Reageer op dit artikel