nieuws

Glazen piramide Crystallic doet Westerbaan de das om

bouwbreed Premium

LEEUWARDEN ­ Officieel is het nog niet, maar donderdag valt het doek voor aannemingsmaatschappij Westerbaan BV in Leeuwarden. De directie zegde gisterochtend al 56 van de 101 werknemers de wacht aan. De rest kan aan de slag bij twee nieuwe bv’s die de meest lucratieve projecten van de noodlijdende Friese bouwonderneming voltooit.

  Het uit 1912 daterende Westerbaan, met vestigingen in Leeuwarden en Groningen, is het bedrijf dat prestigieuze projecten als het Adverium in Drachten, het Aquaverium in Grou en de glazen ict­piramide Crystallic in Leeuwarden ontwikkelde en bouwde. Het is dit laatste complex dat de bouwonderneming de das omdeed. Westerbaan investeerde miljoenen in het glazen ict­paleis maar zag de beoogde koper, naar verluidt de Domburg Groep uit Groningen, afhaken. Mede daardoor dook het bedrijf diep het rood in, zo’n 5 miljoen euro. Schuldeisers trokken aan de bel en de Belastingdienst legde conservatoir beslag op alle roerende goederen. Advocaat D.J. Kap uit Groningen, die namens de directie het woord voert, noemt de economische teruggang, te zware overhead en verkeerd rekenwerk als verdere oorzaken van de acute malheur. Om ervoor te zorgen dat lopende, rendabele projecten snel kunnen worden afgebouwd, bracht Westerbaan­directeur J. Brander deze onder in twee nieuwe bv’s die worden gerund door J. de Jong, de huidige baas van het filiaal in Groningen, en A. Noorman van het hoofdkantoor in Leeuwarden. Brander wordt mede­eigenaar en adviseur. L. Westerbaan, mededirecteur van het huidige bedrijf, gaat niet mee over.

Furieus

CNV­bestuurder J. Osinga reageert furieus op dit ‘reddingsplan’. “Brander haalt de krenten uit de pap. Wij adviseren onze leden daarom niet akkoord te gaan. Het is voor de werknemers veel beter als het complete bedrijf failliet gaat en er daarna een doorstart komt. Voor potentiële kopers is overname veel interessanter dan wanneer alleen onrendabele klussen resteren. Er is geen surséance van betaling aangevraagd, omdat er dan een bewindvoerder wordt aangesteld. Brander staat dan buitenspel en dat wil hij niet.” De bondsman is ook kwaad over de keuze die is gemaakt bij het personeel dat mag blijven. “Allemaal jonge en vitale mensen. De ‘oudjes’ worden aan de kant geschoven. Dat stinkt! We hadden best willen praten over afslanking maar dit slaat alles. En het is maar de vraag hoe serieus we die nieuwe bv’s moeten nemen. Blijven ze overeind als de lopende projecten zijn afgerond?”  Kap denkt van wel. “Brander heeft overal connecties en nieuwe orders zitten in de pen. Bovendien hebben de werknemers nu meer garanties dan wanneer ze blijven. Het ligt ook in de bedoeling dat er straks weer personeel wordt aangenomen. Daarbij kijkt men naar kwaliteit en niet naar leeftijd. En voor diegenen bij wie dat niet lukt, proberen we elders een plaatsje te vinden. Bovendien stelt Brander zich persoonlijk voor 4,5 miljoen euro garant voor het oprichten van de twee nieuwe bv’s. Daarmee houdt hij de familie Westerbaan uit de wind. Van verrijking is dus geen sprake. Voorlopig staat het saldo van Brander dus op min 4,5 miljoen.

Reageer op dit artikel