nieuws

Geluid weerkaatst niet door poriënbeton

bouwbreed Premium

Geluid weerkaatst niet door poriënbeton

maastricht ­ Betonfabriek Züblin AG uit Gladbeck heeft de geïntegreerde betonnen geluidsschermen en geleiderailconstructies vervaardigd die op dit moment langs de A2 tussen Maastricht en Beek worden geplaatst. Waar parallel aan de snelweg een ventweg loopt, zijn de geluidsschermen voorzien van poriënbeton om het weerkaatsen van geluid te voorkomen. C. de Kok, directeur van Noise Protection, de vertegenwoordiging van Züblin in de Benelux, ziet veel toekomst in de geïntegreerde geluidsschermen. “De combinatie van de twee functies geluidwering en geleiderail heeft als groot voordeel dat we het scherm dichterbij de geluidsbron kunnen plaatsen.” Op enkele delen van het traject bestaat het gevaar dat na gereedkoming van het geluidsscherm verkeerslawaai van een ventweg naar de bebouwing kaatst. “Om dat te voorkomen passen we geluidsabsoberend poriënbeton toe. De poriënstructuur ontstaat door toepassing van kwartsbeton dat met grof materiaal is gebonden.” De elementen op het 6 kilometer lange traject zijn 10 meter lang en zijn uitgevoerd in betonkwaliteit B35. Het beton is volgens De Kok voorzien van een toeslagstof om het reflecterend te maken.

Reageer op dit artikel