nieuws

Extreme verzakking in Sneker wijk

bouwbreed

SNEEK ­ Inwoners van de wijk Pasveer houden de gemeente Sneek verantwoordelijk voor de extreme verzakking van de grond waarop hun woning is gebouwd. Ze vinden een inklinking van 35 tot 50 centimeter in vijf jaar niet normaal.

Resultaat is dat opritten regelmatig moeten worden herbestraat. Verder is sprake van zakkende vloeren en scheurende regenpijpen. Het inklinken van bouwgrond is normaal in grote delen van Sneek. Dat komt door de onderliggende veengrond. Ook de gemeente zelf lijdt daardoor schade door scheurende wegen en knappende rioleringen. De bewoners van Pasveer vinden hun verzakking echter buiten proporties. Ze wijten dat aan een fout van de gemeente. Na het bouwrijp maken van de bouwgrond had Sneek één à twee jaar moeten wachten met de verkoop om de grond te laten inklinken of er had meer zand voor ophoging moeten worden gebruikt. De gemeente heeft de zaak doorgespeeld naar de verzekering. Die laat nu een ingenieursbureau onderzoeken welke verzakking acceptabel is. Eind dit jaar of begin volgend jaar zijn de uitkomsten bekend.

Reageer op dit artikel