nieuws

Europese Commissie beboet vier bedrijven

bouwbreed Premium

brussel ­ De Europese Commissie heeft gisteren zware geldboetes van in totaal 478 miljoen euro opgelegd aan vier bedrijven in de gipsindustrie omdat zij zich schuldig maakten aan kartelvorming. Het viertal maakte jarenlang afspraken over onder andere prijzen en concurrentievoorwaarden en stelde elkaar alle mogelijke informatie ter beschikking om deze markt te controleren.

De markt voor gipsplaten die het kartel controleerde, was in 1997 (het laatste jaar van de inbreuken op de EU­concurrentieregels) goed voor 1,2 miljard euro en is daarmee de grootste die de afgelopen tien jaar door een kartelbesluit van de Commissie werd getroffen. Gipsplaten worden op grote schaal gebruikt in de bouw en behoren tevens tot de vaste uitrusting van veel doe­het­zelfmarkten. Het gipskartel bediende ongeveer tachtig procent van de consumenten in de Europese Unie, meer bepaald in Groot­Brittannië, Frankrijk, Duitsland en de Beneluxlanden. Twee van de vier beboete bedrijven, het Franse Lafarge en het Britse BPB, kregen de zwaarste boete omdat ze in 1994 ook al eens wegens kartelvorming waren beboet. Ze moeten deze keer respectievelijk 249,6 en 138,6 miljoen euro betalen. Het Duitse bedrijf Gebrüder Knauf Westdeutsche Gipswerke en Gyproc Benelux kregen respectievelijk een boete van 85,5 en 4,32 miljoen euro. De lage boete die Gyproc kreeg, heeft te maken met het feit dat dit bedrijf zich pas in 1996 bij het kartel aansloot. Tot oktober van dit jaar was Gyproc voor 53 procent eigendom van de bouwmaterialengroep Etex, dat het bedrijf voor 83,5 miljoen euro verkocht aan de Britse gipsproducent BPB (British Plasterboard), dat toen reeds de overige aandelen bezat. Het kartel belegde sedert 1992 ontmoetingen in Londen, Brussel en Den Haag om zijn zaakjes te regelen. 

Reageer op dit artikel