nieuws

‘Eigentijds’ project Vathorst gesneefd

bouwbreed Premium

amersfoort ­ Ze leken zeer verkoopbaar, de zestien ‘lintwoningen’ in de Vinex­wijk Vathorst in Amersfoort. Grote strakke woningen, puur modernisme, met veel glas en hout, zonder eigen tuin, niet goedkoop. De koper zou verrukt zijn. Helaas, hij moest ze niet. Bouwfonds laat de huizen nu transformeren in de jaren­dertigstijl, met privé­tuin, want dat wil de koper wel.

Er heerst toch enige teleurstelling bij Bouwfonds, die juist tegemoet wilde komen aan de eigentijdse woonwensen van de consument. Ing. J. Slappendel: “Ik vond ze heel fraai, maar goed, ik ben een vakidioot. Architectenbureau Klunder uit Rotterdam ontwierp ze in opdracht van ons. Mooie strakke architectuur, tweelaags, een twee­onder­een­kapwoning verscholen in het groen ­ dat een gezamenlijk eigendom is.” En vooral dat laatste blijkt niet aan te slaan bij de koper, die er 450.000 euro voor neer moest tellen. Hij wil privacy, ongezien in zijn eigen tuin zitten en geen picknickfeestje van een buurtbewoner onder zijn keukenraam. Slappendel ontdekte dat veel kopers terugvallen op traditionele bouw. “Wij komen uit een periode van een enorme behoefte aan bijzondere woningen, waarin men zich vooral moest kunnen onderscheiden van een ander. Mensen zeiden toen ‘ik moet een huis’, nu zeggen ze ‘ik wil een huis’. Ze durven ook nee te zeggen. Dat is geen slechte ontwikkeling, maar het betekent wel dat je als ontwikkelaar nog beter je doelgroepenonderzoek moet doen. We hebben in dit geval onze doelgroep te groot ingeschat. Zelfs jonge mensen zijn traditioneler dan wordt vermoed.” Volgens W. van Veelen, directeur van Ontwikkelingsbedrijf Vathorst, ligt het niet aan de prijs. “Mensen willen veel voor een huis betalen maar het moet vooral herkenbaar zijn als een huis en courant genoeg om weer te verkopen. Dat laatste weegt behoorlijk mee. De ‘helianthushuizen’ zijn zo’n voorbeeld. Dat is ook gewaagde strakke architectuur die in modernisme niet onderdoet voor de linthuizen. Maar wel met een flink stuk eigen tuin en een bijzondere plattegrond. Ze zijn daarentegen ruim 100.000 euro duurder dan de linthuizen, en toch verkopen ze. De prijs is dus zeker niet bepalend.” De plek waar de linthuizen zouden worden gebouwd, wordt nu verkaveld. De zestien woningen krijgen een jaren­dertiguitstraling en een eigen tuin. Voor eind december moet het nieuwe ontwerp van de tekentafel komen.

Reageer op dit artikel