nieuws

Denen proberen vergeefs winterbouw te stimuleren

bouwbreed Premium

kopenhagen ­ De winterbouw in Denemarken komt ondanks talloze pogingen en campagnes nauwelijks van de grond. Dat erkent de bouwbrancheorganisatie Byg.

Volgens deze organisatie is dat echter grotendeels de schuld van de overheid, die niet het goede voorbeeld geeft en openbare werken nog steeds in de zomermaanden laat uitvoeren. Juist de overheid zou echter het meeste profijt trekken van een betere spreiding van de bouwbedrijvigheid over de seizoenen. De overheid is met jaarlijkse orders ter waarde van 2 tot 2,7 miljard euro de grootste bouwheer. Dit kwam naar voren op een symposium in Kopenhagen, dat werd belegd door het bouwresearchinstituut By og Byg. Op hetzelfde symposium bleek echter tevens dat bouwen in de wintermaanden helemaal niet duurder hoeft te zijn. Dat is aangetoond aan de hand van concrete projecten waarbij de raadgeving werd verzorgd door de zogeheten winterconsulenten van het Teknologisk Institut (TI), een zichzelf financierende semi­overheidsinstelling.

Besparingen

Cruciaal voor winterbouw is echter nauwkeurige planning en voorbereiding, die ook moet zijn vastgelegd in het aanbestedingsmateriaal, menen de TI­specialisten. De besparingen voor de overheid liggen primair op het vlak van de uitkeringen. Ook de werkgevers hebben er echter baat bij als ze onder alle omstandigheden door kunnen laten werken, omdat ze bij de uitkeringen te maken hebben met een bepaald eigen risico.

Reageer op dit artikel