nieuws

DBFM De Poort bouwt Brabantse N50 om

bouwbreed Premium

den bosch ­ Combinatie DBFM De Poort van Den Bosch mag van Gedeputeerde Staten van Noord­Brabant de rijksweg N50 tussen Den Bosch en Oss ombouwen tot autosnelweg A59. Dit consortium bestaat uit Koninklijke BAM NBM, Boskalis en Fluor Daniel.

Als ook Provinciale Staten op 17 januari akkoord gaan met de keuze voor DBFM De Poort, kan de aanleg medio 2003 beginnen, verwacht de provincie. Uiterlijk eind 2005 moet de weg klaar zijn. Het ombouwen van de N50 gebeurt door overheid en bedrijfsleven samen in een publiek­private samenwerking (pps). Bijzonder is dat een provincie daarbij het voortouw neemt. Dankzij deze pps­constructie kan de weg een aantal jaren sneller worden aangelegd, aangezien het Rijk pas vanaf 2007 geld beschikbaar heeft. Het consortium gaat de weg niet alleen aanleggen, maar ook ontwerpen, financieren en vijftien jaar lang onderhouden. Nadat de weg is opgeleverd, betaalt de provincie in periodieke bijdragen de weg af in een periode van 15 tot 18 jaar. Met het totale project is 218 miljoen euro gemoeid. Dat is inclusief aanleg, ontwerp, grondaankopen, financiering en risico’s. Het Rijk neemt daarvan 195 miljoen euro voor zijn rekening en de provincie Noord­Brabant 11,5 miljoen. De bedoeling is dat de betrokken gemeenten (Den Bosch, Maasdonk, Bernheze en Oss) het restant van 11,5 miljoen euro bijleggen, maar de gemeenteraden moeten daarover nog beslissen.

Bieding

Gedeputeerde P. van Vugt is erg te spreken over de bieding van het consortium DBFM De Poort. “Het bedrag ligt ongeveer 15 procent lager dan wat we zelf hadden berekend.” Een tweede consortium dat meedong naar de gunning van het pps­project A59 viel buiten de boot. Het gaat om Via­Agora, met daarin Heijmans, de Dura Vermeer Groep en Van Hattum en Blankevoort. Het biedingsdocument is volgens Van Vugt buiten beschouwing gelaten omdat het niet voldeed aan de eisen van de aanbestedingsprocedure. Het consortium is het overigens niet eens met de uitsluiting. “Wij hebben te horen gekregen dat onze financiële modaliteiten niet goed zouden zijn. Daar zijn wij het uiteraard niet mee eens. We beraden ons op stappen en zullen dat heel snel doen”, zegt een woordvoerder van Heijmans.

Reageer op dit artikel