nieuws

Damwandhout zacht onder en hard boven

bouwbreed Premium

delft ­ Houthandel Van Swaay lanceert een nieuwe damwandplank die onder water uit vurenhout bestaat en daarboven uit hardhout. Met een vingerlas die bij extreem hoge druk tot stand kwam, zijn de twee delen met elkaar verbonden.

De nieuwe damwandplank bestemd voor oeverbeschoeiingen luistert naar de naam H2H en combineert de voordelen van hard­ en zachthout. Dat laatste is stukken goedkoper en heeft onder water geen last van rot. Maar rond en boven de waterlijn is het veel kwetsbaarder en daar presteert het duurdere hardhout juist beter. De damwanden zijn inmiddels beproefd bij twee proefprojecten in Friesland. De planken gedroegen zich zodanig dat Van Swaay besloot de experimentele plank in productie te nemen. De planken worden in standaardlengten variërend van 3 tot 6 meter geleverd. De bovenste 70 tot 100 centimeter bestaan uit FSC­gekeurd hardhout dat onbehandeld kan blijven. Voordat tot de praktijkproef werd overgegaan, legde TNO Bouw de H2H damwandplanken al op de pijnbank. Er werden sterkteproeven uitgevoerd, alsook verouderingsproeven, waarbij in een klimaatkamer versnelde seizoenscycli werden doorlopen.

Las

Volgens ir. J. van Swaay van het gelijknamige houtbedrijf ging daarbij alle aandacht uit naar de vingerlas. Het bedrijf heeft veel geëxperimenteerd met de manier van vingerlas en de toegepaste lijmsoort. Uiteindelijk is gekozen voor een las waarbij de twee delen onder extreem hoge druk in elkaar worden geschoven. Bij de proeven door TNO bleek de plank zeker zo sterk als een traditionele vurenhouten damwandplank en ruimschoots te voldoen aan de eisen voor duurzaamheidsklasse I, wat betekent dat de plank zeker 25 jaar zijn mannetje staat.

Reageer op dit artikel