nieuws

Centrum Franeker moet volgens plan gaan stralen

bouwbreed

franeker ­ Franekeradeel wil het centrum van de stad aanpakken. Zo moet er een duidelijk winkelgebied komen. Nu zijn de winkels teveel verspreid. Een heldere looproute is ook onderdeel van het plan dat de binnenstad weer moet laten stralen, zo stellen de makers ervan. De kosten zijn geraamd op 9 miljoen euro.

Het kernwinkelgebied wordt vorm gegeven door de indeling van de winkelstraten aan te passen en door een andere bestrating te kiezen: gele klinkers met natuurstenen stoepen. Ook vervallen er veel parkeerplaatsen. Het winkelend publiek kan nu nog overal in het centrum parkeren. Niet aantrekkelijk of gezellig, vindt de gemeente. Het verlies aan parkeerplaatsen wordt in het gebied buiten de stadsgrachten gecompenseerd. De Breedeplaats is het plein middenin het centrum. Dit wordt semi­permanent overkapt, naar een ontwerp van architectenbureau Klamer uit Leeuwarden. Doel is om er de ‘huiskamer van de stad’ van te maken, waar allerlei activiteiten plaats vinden. Het Martiniplantsoen even verderop wordt ook opgeknapt. In het deels verpauperde kerkgebouwtje aan het plein komen de bibliotheek, een internetcafé, de VVV en de Stichting Talant. De verbouw start nog dit jaar, de aanleg van het kernwinkelgebied volgend jaar. Over vier jaar is alles klaar. Het stedenbouwkundig plan is gemaakt door stadsontwerpbureau Khandekar BV in Benthuizen.

Reageer op dit artikel