nieuws

Brinkman stopt als dit de bouw helpt

bouwbreed Premium

groenekan ­ Brinkman stapt op als AVBB­voorzitter als dat de sector zou helpen uit de crises rond de ‘bouwfraude’ te komen. De voorman van de bouw zwaaide gisteren openlijk met zijn portefeuille tijdens het Cobouw­congres over aanbesteden. Hij denkt echter dat de aannemerij meer profiteert als hij blijft zitten.

“Het opstappen van een voorman of minister is niets anders dan symboolpolitiek. Het probleem is er niet mee opgelost. Bovendien is het lastig praten met een vacature, dus ik ben niet van plan op te stappen”, stelde Brinkman gerust. Hij is echter wel bereid zijn positie op te geven als dat nodig zou zijn. Als oud­politicus weet hij als geen ander dat mensen soms worden geslachtofferd om optisch een nieuw begin te markeren.

Sancties

Hij vindt het tijd dat de bouw het boetekleed aantrekt en consequenties trekt uit de hele discussie rond de parlementaire enquêtecommissie. “Dat betekent ook dat mensen moeten opstappen als zij aantoonbaar fouten hebben gemaakt. Zware sancties bij grote fouten, boetes of lichte straffen bij kleine vergrijpen”, hield hij zijn gehoor van voornamelijk aannemers en opdrachtgevers voor. Die boodschap geldt wat hem betreft vooral voor werknemers van individuele bedrijven.

Nasleep

De AVBB­voorman voorspelt de komende periode zeer zwaar weer voor de gehele sector. “Deze donkere wolken zullen zeker niet overdrijven.” De nasleep van het rapport van de enquêtecommissie zal in combinatie met de onderzoeken van Justitie en de NMa grote gevolgen hebben. “In het rapport van de Kamer zullen meer dingen als feit worden gepresenteerd dan ons lief is.” Het imago van de sector ligt aan diggelen. Ook die slechte beeldvorming heeft de bouw als feit te accepteren. De verhoudingen tussen opdrachtgevers en aannemerij zijn tot op het bot bekoeld. Brinkman zegt de ‘zuiverheidsdoctrine’ van met name Rijkswaterstaat wel te kunnen plaatsen, maar hoopt snel weer tot een werkbare situatie te kunnen komen. De nasleep zou nog wel eens onaangenaam lang kunnen gaan duren. Directeur­generaal Kist heeft al aangekondigd nog heel 2003 nodig te hebben om het mededingingsbeleid van de bouw door te lichten. Bovendien vertraagt de val van het kabinet de parlementaire afhandeling van de rapportage van de enquêtecommissie. Brinkman vreest dat de verschillende onderzoeken leiden tot meerdere pakketten met maatregelen. Brinkman verwacht dat er een geheel nieuw aanbestedingsreglement voortvloeit uit de rapportage.

Rol

Volgens hem is in ‘politiek Den Haag’ niet uit te leggen dat de sector speciale bescherming nodig heeft om continuïteit van werken te waarborgen. Bij aanbestedingen zal de sector niet ontkomen aan meer transparantie en een open prijsopbouw. Ook de rol tussen aannemer en onderaannemer zal duidelijker moeten.

Reageer op dit artikel