nieuws

BPF Bouw rekent niet op premieverhoging

bouwbreed

gouda ­ BPF Bouw, het pensioenfonds voor de bouw, verwacht voor volgend jaar geen premieverhoging. Eind vorige week maakte PGGM, het op één na grootste pensioenfonds van Nederland, bekend de verzekeringspremie in 2003 met meer dan eenderde te verhogen.

“Wij staan er goed voor”, zegt G. Wildeman, bestuurslid van BPF Bouw namens Hout­ en Bouwbond CNV. Hij verwacht geen premieverhoging volgend jaar. Mocht het wel zover komen, dan wordt het volgens Wildeman een normale verhoging. Half december valt volgens bestuursvoorzitter H. Beuker van BPF Bouw het besluit over een mogelijke premieverhoging. “Dan ga ik eerst kijken wat ik voor me krijg, daarna neem ik een besluit”, reageert hij. Net als Wildeman verwacht de vertegenwoordiger van BouwNed geen premieverhoging. Vlak voor het weekend liet PGGM, het pensioenfonds voor de zorgsector, weten de premies met 2,7 procentpunt van het brutoloon op te schroeven naar 10,3 procent. Dat is een stijging van 35,5 procent. Vanaf 2004 kan PGGM de compensatie voor inflatie niet meer garanderen. De pensioenen van PGGM gaan volgend jaar wel omhoog met de loonstijging van 4,6 procent van 2002. Over twee jaar verhoogt PGGM de pensioenpremies naar een percentage van 13 procent van het brutoloon, waardoor de afdracht op het werkelijke kostenniveau komt. Met de aanpassing haalt het fonds niet de door de Pensioen­ en Verzekeringskamer (PVK) gestelde eisen. De pensioenpremie zou dan een kwart van het gemiddelde inkomen opslokken. “Daar zit niemand op te wachten”, aldus woordvoerder K. Verhagen van PGGM.

Rendement

De premieverhoging is volgens het pensioenfonds een gevolg van de slechte beleggingsresultaten die de afgelopen twee jaar zijn geboekt. “In 2000 realiseerden we een rendement van 3 procent. Een jaar later was dat een daling van 6 procent. Over het afgelopen jaar zijn de cijfers nog niet bekend, maar ook dit keer wordt geen geweldig resultaat verwacht”, legt Verhagen uit. De woordvoerder is teleurgesteld in de normen die toezichthouder PVK heeft gesteld. “Met deze eisen help je de drenkeling alleen maar verder het water in.” De voorlichter vindt dat de PVK niet in al te zware maatregelen moet vluchten nu het als gevolg van de dalende aandelenkoersen op de beurs slecht gaat met de pensioenbranche. ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, heeft nog niet besloten over een premieverhoging. “De onderhandelingen zijn op het moment in volle gang. Eind november wordt het besluit bekendgemaakt”, laat woordvoerder M. Vleugels weten. Volgens de statuten van het ABP kan de premie met niet meer dan 2 procent dalen of stijgen.

Reageer op dit artikel