nieuws

Bouwstoffenconcern Lafarge boekt groei tot 11,3 miljard

bouwbreed Premium

parijs ­ Het Franse bouwstoffenconcern Lafarge heeft zijn omzet in de eerste negen maanden van het jaar met 15,2 procent verhoogd tot 11,3 miljard euro. De scherpe stijging wordt vooral veroorzaakt door de sector cement en is sterk gerelateerd aan de gestegen afzet. Gecorrigeerd op valuta­effecten en beoordeeld op operationele activiteiten blijft van de groei nog 2,9 procent over.

De omzet in het segment cement groeide in de eerste driekwart van het jaar met 29,7 procent tot 5,4 miljard euro. Een belangrijke bijdrage leverden de overgenomen activiteiten van Blue Circle, welke groep per 11 juli 2002 is geconsolideerd. Blue Circle was goed voor 1,6 miljard euro omzet. In West­Europa steeg in het derde kwartaal de productie van cement met 42,5 procent tot 24,8 miljoen ton. Azië streeft met 14,6 procent verrassend Noord­Amerika (13,5 miljoen ton) voorbij. De groei in beide regio’s bedroeg respectievelijk 71,4 en 16,4 procent. De productie in Centraal­ en Oost­Europa steeg met 22,5 procent tot 5,3 miljoen euro. De divisie dakbedekking moest 5,1 procent inleveren ten opzichte van september 2001. De verkopen in Europa liepen terug. Vooral in Duitsland heerst zwaar weer. In Azië daarentegen neemt de afzet toe.

Wereldleider

De divisie gips laat een gezonde groei van 8,4 procent zien. De omzet steeg van 806 naar 878 miljoen euro. De toename is vooral te danken aan grotere afzet en de liefst 42 procent betere prijzen in Noord­Amerika. Ook Azië floreert. In Europa kunnen de tegenslagen in Duitsland en Polen ternauwernood worden gecompenseerd. Lafarge is wereldleider in bouwstoffen. Aan het bedrijf zijn in 75 landen 83.000 medewerkers verbonden.

Reageer op dit artikel