nieuws

Bouwbeurs als platform nieuwe start

bouwbreed Premium

utrecht ­ De Internationale Bouwbeurs 2003, in Utrecht, mikt op honderdduizend bezoekers. De organisatoren van het tweejaarlijkse evenement, dat komend jaar van 3 tot en met 8 februari plaatsvindt, zetten vanwege de verslechterde bouwconjunctuur in op 15.000 minder belangstellenden dan vorig jaar. Anders dan de kwantiteit, zal de kwaliteit van de bouwbeurs volgens manager A. Wisgerhof een stuk hoger liggen dan in 2001.

“Tijdens de vorige Bouwbeurs heerste volop hoogconjunctuur. Nu hebben we recessie. Daar komt nog eens bovenop dat door de discussies over de bouwfraude de sector een negatief imago heeft opgelopen”, aldus Wisgerhof. Het geïmproviseerde tentenkamp van 2001, het jaar waarin iedere meter van de Jaarbeurs benut werd, keert niet terug. De Bouwbeurs 2003 wordt compacter. De organisatoren noemen de uitstalling van de buitenexpositie BuitenBouwen een van de opvallendste onderdelen van de beurs. Op het midden van het terrein worden in een rechte lijn zes Arces de Triomphes gebouwd van steigermateriaal. De doorgangen van de arcades zijn minimaal vier meter breed en acht meter hoog. Vier platforms ontstaan zo, van tien bij tien meter, van waar een blik kan worden geworpen over het expositieterrein. In geval van regen dienen de platforms als schuilplaats. Volgens de beursmanager is de Bouwbeurs voor de branche een uitstekende gelegenheid om een nieuwe start te maken. “We weten dat beurzen kunnen zorgen voor een nieuwe economische impuls. Bovendien is geen mooier platform voor te stellen om te sector positief voor het voetlicht te halen. Denk maar aan de uitreiking van de Nederlandse Bouwprijs. Met de winnaar laat je toch de trots van de bouw zien.”

Nominaties

Het aantal aanmeldingen voor de Nederlandse Bouwprijs 2003 ligt met 91 stuks 30 hoger dan in 2001. De toename is vooral te danken aan de actieve partners in het Platform Verbreding Prijzen in de Bouw. De meeste inzendingen betreffen de categorieën producten en projecten. De aanvoer van te onderscheiden personen en materieel is zeer bescheiden. Tot de nominaties in de categorie projecten behoort het hoofdkantoor van ING. “Het gebouw is van een iconische monumentale kwaliteit. De inpassing van het volume op de lange smalle kavel tussen bestaande gebouwen en infrastructuur is indrukwekkend”, oordeelt de jury onder voorzitterschap van P. Beelaerts van Blokland.

Juweeltjes

De Amsterdamse klapschaats neemt het op tegen vier eveneens genomineerde juweeltjes. De jury is onder de indruk van het stadhuis van Alphen aan de Rijn. “Het stadhuis laat zien dat er zeer experimenteel gebouwd kan worden.” Als andere toppers zijn uitverkoren het ingangsgebouw Holland Rama van het Openluchtmuseum in Arnhem, kunstpaviljoen De Verbeelding Kunst Landschap Natuur in Zeewolde en de brug over de Zuid­Willemsvaart in Veghel. “Echte propaganda voor de Nederlandse bouw”, zo wordt Holland Rama bejubeld. Zoals ook de schijnbare moeiteloosheid en zorgvuldigheid in Zeewolde een pluim krijgt. De staal­betonbrug over de Zuid­Willemsvaart verdient volgens de jury regelrecht navolging. De extreem lage constructiehoogte van 1/36­ste van de overspanning maakt op ingetogen wijze indruk.

Producten

De nominaties in de categorie producten gaan naar zonneboiler Eco­Nok en het wegenbouwsysteem Modieslab. De slimme Eco­Nok ­ aangebracht in de nok van het dak ­ ligt altijd in de zon en heeft geen problemen wat betreft de aansluiting op de dakdekking. Modieslab bestaat uit een beperkt aantal geprefabriceerde betonnen delen en roestvrijstalen verbindingen. De aanvangsinvestering is weliswaar hoog maar het geld wordt op termijn soepel weer terugverdiend. De jury acht het door Arcadis, Betonson en Heijmans ontwikkelde systeem van maatschappelijk belang. In de categorie Communicatie en Kennisoverdracht is de combinatie van het Digitale Huis en de Quad cd­uitgave genomineerd. Doel van beide: het aanbieden van uniforme informatie. Pure winst voor de voorschrijvende en bestekontvangende partijen, meldt de jury. Eervolle vermeldingen gaan uit naar De Bouwbox, hoofdredacteur P. Metman van stukadoorsblad Mebest en de Van der Vechte VerfRobot.

Reageer op dit artikel