nieuws

Bonden eisen winter­ww

bouwbreed

odijk/woerden ­ De vakbonden houden volgende week demonstratiebijeenkomsten tegen de afschaffing van de winter­ww. Werkgevers en werknemers hebben hiermee grote moeite omdat als gevolg van de maatregel duizenden mensen uit de gww­ en schildersbranche het ’s winters zonder inkomen moeten stellen.

“We willen de politiek wakker schudden”, legt woordvoerder J. Slok van Hout­ en Bouwbond CNV uit. Hij vindt het niet rechtvaardig dat door de aanscherping van de regels werknemers de rekening gepresenteerd krijgen. Daarom houdt de vakbond volgende week, Slok weet nog niet wanneer precies, een protestbijeenkomst. “Daar, waar de beslissingen worden genomen”, weet hij wel. De CNV­bond vraagt de invoering van de maatregel zo’n vijf jaar uit te stellen. Die tijd is nodig om met de opdrachtgevers ­ in negen van de tien gevallen een gemeente, provincie of andere overheid ­ en sociale partners sectorbreed een jaarmodel in te voeren. De periode zonder werk kan op die manier zo kort mogelijk gehouden worden. Met het jaarmodel in de lucht, vindt de bond dat mensen die buiten hun eigen schuld in de winter toch werkloos worden, recht op een ww­uitkering behouden. Tot die tijd vraagt Slok om begrip voor de bouwbranche. “De mensen zitten in patronen die al jaren bestaan, die moet je eerst doorbreken.”

Verantwoordelijkheid

FNV Bouw organiseert voor maandag in Drachten, Klarenbeek, Maarssen, Bergen op Zoom en Weert in werktijd demonstratieve ledenvergaderingen voor schilders en mensen in de gww. “De ene overheid pikt de ww af, de andere wil in de winter geen opdrachten geven”, vat woordvoerder A. Pols van FNV Bouw het probleem samen. “Werk of winter­ww”, eist de bond. Pols legt de verantwoordelijkheid voor de problemen nadrukkelijk bij de overheid. Pols vindt dat de schilders­ en gww­branche de laatste jaren veel hebben gedaan om de winterwerkloosheid terug te dringen. Bijvoorbeeld door de winterschilder. Machinistenvakbond Het Zwarte Corps heeft zich vooral gestoord aan de verwarring die het UWV, de uitvoerder van werknemersverzekeringen, heeft veroorzaakt. “Het standpunt van de UWV is nog steeds onduidelijk”, zegt voorzitter C. van Dongen. Aanvankelijk zouden bouwvakkers deze winter voor het laatste een ww­uitkering kunnen aanvragen. Later maakte het UWV bekend dat dat alleen kan wanneer ze voor 3 maart 2001 al in een cyclisch arbeidspatroon zaten.

Reageer op dit artikel