nieuws

Betonnen paal met prefab kern rukt op

bouwbreed Premium

Betonnen paal met prefab kern rukt op

amsterdam ­ Funderingsbedrijven maken in toenemende mate gebruik van palen, die deels in de fabriek worden vervaardigd en deels in de bodem gevormd. Er zijn verschillende varianten. HBG Civiel Grondtechniek uit Gouda past op de Zuidas in Amsterdam schroef­combinatiepalen toe. Ze bestaan uit een verbrede voet waarin een prefab paal van Schokbeton is geplaatst. Grondtechniek gebruikt een avegaar, een holle stalen buis met een schroefdraad aan de buitenzijde. Hij heeft aan de onderkant een deksel, dat in de bodem achterblijft. Eerst wordt de avegaar rechtsom draaiend getrokken, waarbij mortel onder waterdruk in de verbrede ruimte stroomt. Daarna wordt de prefab paal door de holle avegaar in de voet geplaatst. Daarna wordt de avegaar linksom draaiend getrokken. Andere systemen zijn de Terra­Son­boorpaal van Terracon uit Werkendam en de VSF­combipaal van Van Splunder Funderingstechniek, onderdeel van Volker Wessels Stevin. In beide gevallen staan vorm en zelfs materiaal van de kern niet vast. Het kan bijvoorbeeld ook een stalen H­profiel zijn. De eenvoudigste vorm van de VSF­paal is een prefab paal met een brede voet. De ruimte die tijdens het heien rondom de paal ontstaat, wordt gevuld met mortel. Zo kan elke prefab kern zijn eigen mantel krijgen.

Reageer op dit artikel