nieuws

Beste leerbedrijf houdt traditie in ere

bouwbreed Premium

tilburg ­ Zit het opleiden van vakmensen de gebroeders Heerkens in de genen? Het heeft er alle schijn van. Terwijl de oprichter van aannemersbedrijf Heerkens van Bavel honderd jaar geleden les gaf aan een ambachtsschool, werd de onderneming die zijn nazaten runnen onlangs door Bouwradius uitgeroepen tot het beste leerbedrijf van 2002.

“Toeval”, zegt directeur Cees Heerkens. “Honderd jaar geleden, toen mijn grootvader het bedrijf oprichtte, werden heel andere eisen aan het onderwijs gesteld dan nu. Maar goed, gemiddeld hebben we zo’n veertien leerlingen in dienst. En permanent twintig leermeesters. We leiden al jaren jonge mensen op binnen ons bedrijf.” Financieel manager Hans Simons: “Zo blijven we de vergrijzing voor. Al vieren we dit jaar ons honderdjarig bestaan, we zijn een modern bedrijf. Dat komt ook tot uiting in ons personeelsbestand.” Een stukje geschiedenis. In 1902 begint Jos Heerkens een metselbedrijfje. Als hij tien jaar later trouwt met Elisabeth van Bavel, voegt hij de meisjesnaam van zijn vrouw toe en ontstaat Heerkens van Bavel. “Dat was in die tijd gebruikelijk. Man en vrouw werkten uiteindelijk samen.” Het echtpaar kreeg vijf kinderen waarvan er twee, Noud en Kees, ook in het bedrijf gingen werken. Noud Heerkens haakte in 1950 af en begon voor zichzelf als architect. Zijn broer werd directeur en bouwde het bedrijf verder uit.

Opdrachten

In de periode na de Tweede Wereldoorlog maakte de onderneming furore met woningbouw. In de jaren zestig werd deze tak minder belangrijk. Het accent kwam te liggen op utiliteitsbouw. De drie zonen van Kees Heerkens, Sjef, Bert en Cees, die in de jaren zeventig de leiding overnamen, gingen op die voet verder. Het bedrijf zet jaarlijks gemiddeld 50 miljoen euro om en heeft drie kernactiviteiten. Namelijk bedrijfshuisvesting, gezondheidszorg en civiele bouw. “Binnen die drie werkvelden, proberen we de interessantste opdrachten binnen te slepen”, aldus Simons. ‘Interessant’ is in de praktijk veelal synoniem met ‘moeilijk’. “Om eens wat te noemen”, zegt Heerkens “we hebben gebouwd in een ziekenhuis terwijl aan de andere kant van de muur een operatie plaatsvond. Zo’n klus vinden wij interessanter dan het bouwen van tien twee­onder­een­kapwoningen. Daar staat tegenover dat je om zo’n avontuur aan te kunnen, over heel goed opgeleid personeel moet beschikken.” Het scholen van personeel gebeurt in de praktijk. “We proberen leerlingen zoveel mogelijk te koppelen aan een leermeester. Dat kan een oudere collega zijn, maar het hoeft niet. We hebben leermeesters in dienst die zo’n twaalf jaar geleden zelf als leerling bij ons bedrijf in dienst zijn gekomen. Zo iemand kan zich goed verplaatsen in de leerling. Hij heeft het uiteindelijk zelf ook allemaal meegemaakt.”

Mentor

Boven de groep leermeesters staat een mentor. Simons: “Die is wat ouder dan de rest. Hij is vooral een vertrouwenspersoon die in actie komt als eens iets misgaat. Stel dat een leerling het niet zo goed kan vinden met zijn leermeester. Dan kan hij zijn problemen voorleggen aan de mentor, die ze vervolgens bespreekt met de leermeester. Daarmee bereiken we goede resultaten.” Leerlingen krijgen ruim de gelegenheid om zich te bewijzen. “Het is niet zo”, zegt Heerkens, “dat we binnen een paar weken een besluit nemen of een nieuwkomer al dan niet voldoet. Ze krijgen een half jaar de tijd. Als dan blijkt dat iemand in het verkeerde beroep terecht is gekomen, nemen we afscheid. Een leerling die grote moeite heeft met theorie maar goed is in de praktijk, zeggen we natuurlijk niet de wacht aan. Zo iemand krijgt gewoon een vast dienstverband.” Simons: “Nu de economie in een dip zit, ervaren we hoe belangrijk het is om flexibel te zijn. In de jaren van economische bloei legden we ons toe op bedrijfshuisvesting. Nu het economisch minder gaat, richten we ons meer op de gezondheidszorg. Zo bouwen we momenteel bij het Catharinaziekenhuis in Eindhoven bestralingsbunkers voor radiotherapie. We gaan niet opzij voor zulke niet­alledaagse dingen. Doordat we veel aandacht besteden aan de scholing van ons personeel, kunnen we ons dat permitteren.”

‘Door te investeren in scholing blijven we de vergrijzing voor’

Reageer op dit artikel