nieuws

Belgë wil zwartwerk strenger controleren

bouwbreed Premium

brussel ­ De Belgische minister Onkelinx heeft een overeenkomst gesloten met de Confederatie Bouw (de nationale aannemersorganisatie in Belgë) om het wijd verbreide zwartwerk in de bouw strenger te gaan bestrijden.

Zo worden de controles op bouwwerven drastisch opgedreven, vooral op dagen dat er normaal helemaal niet wordt gewerkt zoals zaterdagen en vakantiedagen. In de praktijk blijkt er juist op dit soort dagen grootscheeps in het zwart te worden gewerkt. De controleurs zullen tevens opdracht krijgen zich op renovatiewerken te richten. Daar komt zwartwerk volgens de aannemersorganisatie zeer vaak voor. Onkelinx en de Confederatie Bouw hebben ook een werkgroep in het leven geroepen die moet nagaan hoe zwartwerk beter kan worden opgespoord. Volgens minister Onkelinx wordt het de hoogste tijd dat de overheid en de bouwsector de strijd tegen het zwartwerk opvoeren. ‘Belgë staat in de Europese Unie na Italë en Griekenland op de derde plaats op het gebied van de illegale arbeid en daarin moet verandering komen’, verklaarde Onkelinx. ‘De gevolgen van zwartwerk zijn niet alleen rampzalig voor de staat, die fiscale en sociale inkomsten misloopt. Bouwbedrijven die volgens het boekje werken, worden geconfronteerd met oneerlijke concurrentie. Bovendien zijn ook de zwartwerkers niet sociaal verzekerd, terwijl ze een boete tot 2500 euro riskeren, als ze betrapt worden.

Ontmoedigen

Onkelinx en de bouwsector willen ook dat er meer aan preventie wordt gedaan om zwartwerk te ontmoedigen. Daarvoor komen er verschillende campagnes. De Confederatie Bouw wil fiscale aanmoedigingen voor particuliere opdrachtgevers in de bouw, die de aannemers om een rekening vragen voor de werken die deze hebben uitgevoerd. Maar of de minister van financën daarmee akkoord gaat, is twijfelachtig. Het verzoek komt er immers op neer dat de fiscus iemand beloont als hij zich aan de normale wetgeving houdt…

Reageer op dit artikel