nieuws

Belfast bouwt op plek van werf ‘Titanic­wijk’

bouwbreed

belfast ­ De Noord­Ierse hoofdstad Belfast wil de nog altijd beroemde naam van de Titanic, die hier begin vorige eeuw is gebouwd, beter te gelde maken. De stad bouwt daarom een complete Titanic­wijk, met een hightech business park, woningen, horeca en andere voorzieningen.

De Titanic­wijk verrijst op gronden die zijn vrijgekomen door de forse inkrimping van de scheepswerf Harland & Wolff. De 140 jaar oude werf, die rond de Tweede Wereldoorlog aan dertigduizend mensen werk bood, is nu zo goed als geheel verdwenen. Bij deze werf liep de Titanic in 1912 van de helling om op zijn eerste tocht na een botsing met een ijsberg te vergaan. Het schip heeft, mede door de recente film die over de hele wereld volle zalen trok, nog altijd een bekende klank. De gemeente denkt mede daardoor belangstellenden voor de nieuwe wijk aan te kunnen trekken. Om het ‘Titanic­gevoel’ te onderstrepen komen er verschillende toeristische attracties die aan het schip worden gewijd. De Titanic wijk, waarin het Belfast Science Park een centrale rol speelt, moet voor zeker vijfduizend mensen huisvemmmsting bieden. Daarnaast komt er hoogwaardige tijdemmolijke woonruimte voor mensen die in het Science Park projecten komen uitvoeren. Alle huizen krijgen de modernste telecom­aansluitingen, terwijl ook veel aandacht wordt besteed aan het energieverbruik.

Energiemanagement

Voor de hele wijk wordt één afval­ en energiemanagement systeem opgezet. Hoewel auto’s niet helemaal worden buitengesloten, komt er een speciaal openbaar­vervoernet met p&r­terreinen. Enkele historische maritieme gebouwen op Queen’s Island worden gerestaureerd en in de nieuwe wijk opgenomen. De eerste werkzaamheden om het voormalige werfterrein bouwrijp te maken zijn twee jaar geleden gestart. De gemeente Belfast schat dat er zeker 640 miljoen geïnvesteerd wordt, zowel door de overheid als door private partijen.

Reageer op dit artikel