nieuws

Asea Brown Boveri belooft belegger gouden bergen

bouwbreed Premium

zürich ­ Het Zwitsers­Zweeds technologieconcern ABB (Asea Brown Boveri) gaat wederom drastisch reorganiseren. Daarmee moet de winstgevendheid in rap tempo naar grote hoogte stijgen. De bouwsystemendivisie en olie, gas en petrochemie wil ABB kwijt.

De brutomarge moet omhoog van 1,5 procent dit jaar naar 4 procent volgend jaar en 8 procent in 2005. Drastisch snijden in de kosten en terugtrekken op op industriële automatisering en energie moet de rest doen voor ABB. Dat kan uiteraard niet zonder banenverlies. Het concern weet nog niet hoeveel mensen nu weer hun baan kwijtraken, maar gesproken wordt over tienduizend. Die komen bovenop de twaalfduizend die vorig jaar al sneefden in een eerdere reorganisatie. De nieuwe strategische keuzes moeten het bedrijf ,dat in het derde kwartaal dit jaar een verlies incasseerde van 183 miljoen, weer aantrekkelijk maken voor beleggers. Die keken en kijken nog steeds wat argwanend naar het bedrijf in verband met asbestclaims in de VS. Daarover zou een schikking echter in zicht zijn. Tegelijkertijd wil het concern, dat momenteel nog in honderd landen actief is en zo’n 146.000 mensen in dienst heeft, af van de bouwsystemenpoot en olie, gas en petrochemie. Bij die laatste divisie behoort onder meer ABB Lummus in Den Haag.

Schulden

ABB wil zijn schuldenlast reduceren van 6,5 naar 4 miljard dollar in 2005. Dit moet vooral bereikt worden met behulp van de boekwinsten uit de te verkopen divisies. “We hebben een snelle en radicale verandering nodig” zegt topman J. Dormann in een toelichting.

Reageer op dit artikel