nieuws

Amsterdam­Noord, nieuwe stad aan het IJ

bouwbreed

amsterdam ­ Binnen twaalf jaar moet Amsterdam­Noord een stad aan het IJ worden, van ruim 7000 woningen en 500.000 vierkante meter kantoren, bedrijven en voorzieningen. Zo blijkt uit het gisteren door stedenbouwkundige Riek Bakker gepresenteerde masterplan voor de Noordelijke IJ­oever.

Nu nog bestaat de Noordelijke oever grotendeels uit bedrijvengebieden. In de visie van Riek Bakker blijft de structuur van grachten, havens en kanalen bewaard. Bakker onderscheidt in het kilometerslange gebied vijf onderdelen. De verandering begint in het Shell­gebied en de omgeving van de voormalige NDSM­werf. Daar verschijnen de eerste duizenden woningen, hoogbouw, winkels, werkruimten en onderwijsvoorzieningen. Op termijn kunnen het Cornelis Douwesterrein en het centrale deel Buiksloterham worden bebouwd, als de milieu­ en geluidsbelasting dat toestaat. Daar zou ruimte zijn voor nog eens zesduizend woningen. Het gebied heeft dan wel een nieuwe infrastructuur nodig. Ontsluiting zou kunnen door de aanleg van een aftakking van de Noord­Zuidlijn naar Zaanstad. Voor een dergelijke lijn wordt alvast ruimte gereserveerd.

Reageer op dit artikel