nieuws

Amsterdam klimt twee plaatsen op ranglijst duurste winkelsteden

bouwbreed

brussel ­ New York blijft de duurste winkelstad ter wereld, gevolgd door Parijs. Hong Kong is nummer drie, gevolgd door Londen, Sidney, Moskou en München. Amsterdam is van de 20ste naar de 18de plaats geklommen en Brussel is 26ste.

De duurste winkelstraten ter wereld zijn East 57th Street en Fifth Avenue in New York met in juni van dit jaar een gemiddelde huurprijs van 7629 euro per vierkante meter per jaar. In Parijs is dat de Champs Elysées met een huurprijs van 6287 euro, in Europa gevolgd door Oxford Street in Londen waar de gemiddelde huurprijs 4735 euro bedraagt. De Kalverstraat in Amsterdam staat met 1640 euro op de lijst getiteld ‘Main Streets across the World”, een jaarlijkse studie van Cushman & Wakefield Healy & Baker. Volgens de studie hebben de terreuraanslagen van 11 september 2001 en de vertraging van de economie geen invloed gehad op de situatie in New York. De winkelhuurprijzen op Madison Avenue zijn zelfs met 25 procent gestegen, de sterkste stijging in de VS. Wanneer een internationale vergelijking wordt gemaakt, blijken de huurprijzen echter het sterkst gestegen in Koeweit­stad. Het gaat om een explosieve toename van 180 procent, waardoor de prijzen werden opgestuwd naar 1131 euro per vierkante meter. De reden van deze stijging is de opening van enkele winkelcentra naar westers model. In Zuid­Amerika zijn de huren gedaald als gevolg van de zware economische crisis in Argentinië. Ook Brazilië werd met een daling geconfronteerd, maar ook daar beginnen nieuwe winkelcentra weer huurders aan te trekken.

Eurozone

In Azië blijft Hong Kong de markt domineren, maar de Zuid­Koreaanse hoofdstad Seoel (Kangam Station) vertoont met 41 procent de grootste prijsstijging. In Europa zijn de winkelhuurprijzen gemiddeld met 2,4 procent gestegen, maar in de EU­lidstaten van de eurozone bedraagt de stijging 5,3 procent. Volgens de studie is de matige prijsstijging vooral het gevolg van het zwakke aanbod van winkeloppervlakten die kunnen voldoen aan de eisen van de detailhandelaren. Stad Straat huurprijs in euro’s per m2

1 New York East 57th street/Fifth Avenue 7629 2 Parijs Champs Elysées 6287 3 Hong Kong Causeway Bay 5449 4 Londen Oxford Street 4735 5 Sydney Pitt Street Mall 3423 6 Moskou Manezhnaya Square 3038 7 München Kaufingerstrasse 2700 8 Seoul Myeongdong 2645 9 Athene Ermou 2640 10 Tokyo The Ginza 2212 11 Dublin Grafton Street 2192 12 Singapore Orchard Road 2126 13 Oslo Karl Johan Gate 1889 14 Milaan Via Montenapoleone 1860 15 Sao Paulo Iguatemi Shopping 1823

Reageer op dit artikel