nieuws

Alkmaar geeft miljoenensteun aan DSB Beheer

bouwbreed Premium

alkmaar ­ De gemeente Alkmaar geeft bij de bouw van het nieuwe stadion van voetbalcub AZ vastgoedbedrijf DSB Beheer een cadeautje van 24 miljoen euro. Via AZ Vastgoed, het bedrijf dat naast het stadion, winkels en een nieuwe woonwijk uit de grond moet gaan stampen, heeft directeur­eigenaar D. Scheringa van DSB Beheer volgens juriste A. Noorman de controle over alle projecten.

Om de bouw van het stadion te financieren verkocht de gemeente de grond waarop het oude thuishonk van de club staat in 1998 voor 1 euro aan AZ Vastgoed en de bekende voetbalclub AZ. Beide partijen ondertekende het contract, maar AZ Vastgoed kreeg de grond in beheer waarmee de eigenaar van de onderneming DSB Beheer, het persoonlijke investeringsvehikel van D. Scheringa, de ontwikkeling en het beheer van de nieuwbouw volledig onder controle krijgt. “De naam AZ Vastgoed is dus misleidend”, vindt A. Noorman van advocatenkantoor Van Diepen van der Kroef. In ruil voor het symbolische bedrag bouwt de dochteronderneming van DSB Beheer, AZ Vastgoed, namens voetbalclub AZ een nieuwe woonwijk op het voormalige voetbalterrein De Hout. Daarnaast worden op de nieuwe locatie de Kooimeer een stadion gebouwd, 20.000 vierkante meter winkelvloer en 60.000 vierkante meter bedrijfsruimte. DSB Beheer is niet alleen zakelijk nauw met AZ verbonden. Scheringa, oprichter en grootaandeelhouder van DSM Groep, is ook voorzitter van de Alkmaarse voetbalclub. In opdracht van de bedrijvenvereniging Huiswaard/Overstad spande Noorman vorige week een kort geding aan tegen de gemeente. De financiering van het nieuwe stadion, waaraan Alkmaar via de gronddeal fors bijdraagt, is volgens de juriste in strijd met de Europese staatssteunregels. DSB Groep is namelijk een vastgoedbedrijf dat binnen en buiten Nederland met Europese bedrijven concurreert op verschillende markten en mag daarom niet financieel door de overheid ondersteund worden. Volgens de berekeningen en onafhankelijke taxaties van Noorman is de marktwaarde van de grond die door de gemeente wordt verkocht 34,5 miljoen euro. AZ Vastgoed en voetbalclub AZ legden met instemming van de gemeente een dikke 10 miljoen euro op tafel. Op verzoek van Noorman is de Europese Commissie nu in de zaak gedoken. Geen reden voor AZ Vastgoed om het bouwklaar maken van de grond, waarmee na toestemming van de provincie inmiddels een begin is gemaakt, stop te zetten. Via het kort geding wil Noorman dat alsnog bereiken. “Als de rechter oordeelt dat de afspraken in strijd zijn met de Europese regelgeving, wordt de bouw direct stil gelegd. Doet hij dat niet, dan mag op eigen risico verder gebouwd worden en moeten we wachten op het oordeel van de commissie.” ‘Als afspraken in strijd zijn met Europese regels, wordt de bouw direct stilgezet’

Reageer op dit artikel