nieuws

Adviesbureau Arcadis loopt omzet mis door bouwfraude­affaire

bouwbreed Premium

arnhem ­ Arcadis heeft de winstverwachting voor dit jaar naar beneden bijgesteld. Door de lopende bouwfraude­affaire ontvangt het ingenieurs­ en adviesbureau minder opdrachten. Bovendien staan in Amerika de budgetten onder druk.

Bestuursvoorzitter H. Noy van Arcadis rekent nu op een winstgroei van 5 à 7 procent. Eerder dit jaar ging hij nog uit van een 5 à 10 procent hogere winst. De topman zelf spreekt overigens liever van een aanscherping dan van een bijstelling van de prognose. “We hebben begin dit jaar bij de publicatie van de jaarcijfers gezegd dat bij economisch herstel de winstgroei in de buurt van 10 procent zou komen. Blijft herstel uit, dan zou de groei dichterbij de 5 procent uitkomen. Tot en met het derde kwartaal bedraagt de groei nu 8 procent. Wil je dan nog een winstgroei van 10 procent halen, dan moet je wel een heel goed laatste kwart draaien. Maar daar zijn de omstandigheden niet naar.” In het derde kwart van 2002 zag Noy de nettowinst van Arcadis uitkomen op 5,5 miljoen euro, 6 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde met 1 procent naar 198 miljoen euro. De autonome omzet nam met 3 procent af, vooral als gevolg van een sterke teruggang bij de uitvoerende activiteiten in Nederland. Volgens Noy wordt die teruggang voor het grootste deel veroorzaakt door de bouwfraude­affaire. “De huidige discussie over aanbestedingsprocedures leidt tot vertraging in de opdrachtverlening en zet de marges onder druk.” Arcadis wil zich daarom versneld terugtrekken uit de markt “waar we moeten concurreren op prijs alleen”, zegt de topman. “Dat beleid hadden we al eerder ingezet en heeft de teruggang van de autonome groei eveneens veroorzaakt.”

Afwachtend

De uitvoeringspoot van Arcadis, goed voor ongeveer 5 procent van de totaalomzet, gaat zich nu concentreren op turn­keyprojecten waarbij de kennis en kunde doorslaggevend is en niet de laagste prijs. Het afstoten van de uitvoerende activiteiten is volgens Noy niet aan de orde. In de VS heeft Arcadis te maken met een afwachtende overheid. Doordat de economie minder draait, hebben de staten minder belastinginkomsten en worden als gevolg daarvan investering uitgesteld. Noy: “Op federaal niveau wordt bovendien gediscussieerd over de vraag waaraan het overheidsgeld moet worden uitgegeven. Veiligheid en de oorlogsindustrie strijden om voorrang. Er is ook wel behoefte om te investeren in infrastructuur, maar duidelijk minder dan we eerder nog verwachtten.” Amerikaanse bedrijven vragen steeds vaker offertes aan bij Arcadis. Volgens Noy heeft dat ook al geleid tot een aantal grote opdrachten. “Maar je kunt nog niet spreken van een opleving. Daarvoor is eerst herstel van de economie nodig.”

Reageer op dit artikel