nieuws

Aannemer eist aanpak van beunhazen op Bonaire

bouwbreed Premium

kralendijk ­ Bouwbedrijf Proman Construction NV en de Bonaireaanse vereniging voor het bedrijfsleven AKIB willen dat de overheid op Bonaire keiharde maatregelen neemt tegen beunhazen.

Proman heeft de afgelopen maanden medewerkers met de Venezolaanse en Colombiaanse nationaliteit zien vertrekken. Volgens het bedrijf zijn in elk geval twee van hen aan de slag gegaan bij Humeco Projectontwikkeling en Projectcoördinatie, ook op Bonaire. Dat is volgens bedrijfsleider S. Manuel een illegale werkgever. Manuel is van mening dat de overheid Humeco eens moet doorlichten. “Reden om deze situatie bij u te melden is dat gevestigde bedrijven niet kunnen concurreren met illegale beunhazen, die zich niet aan fiscale of andere verplichtingen houden”, schreef hij in een brief aan gezaghebber R. Hart. Maar de burgervader heeft sindsdien niets van zich laten horen, waarmee hij zich de woede op hals heeft gehaald van de AKIB. In een brandbrief aan het eilandbestuur stelt de belangenvereniging dat de illegale activiteiten van Humeco en andere bedrijven ten koste gaan van legale bedrijven.

Controles

Het stoort de AKIB dat de overheid recentelijk wel controles heeft uitgevoerd bij een aantal van haar leden, legale bedrijven met alle vergunningen, waarbij dat makkelijk gaat. Volgens de AKIB zouden de ambtenaren er beter aan doen bedrijven te bezoeken die niet zo simpel kunnen worden doorgelicht. “Het gaat om profiteurs die meeliften met de legale bedrijven en die misbruik maken van door de gemeenschap opgebrachte infrastructuur zonder zelf ook maar iets bij te dragen. Natuurlijk veel moeilijker te controleren, maar wel absoluut noodzakelijk”, aldus de AKIB.

Reageer op dit artikel