nieuws

Ypenburg krijgt een hart met stedelijke uitstraling

bouwbreed Premium

utrecht ­ De Haagse Vinex­locatie Ypenburg krijgt een in het oog springend wijkwinkelcentrum naar oud­Italiaans model: negen slanke torens die zelfs ’s nachts niet over het hoofd kunnen worden gezien.

De hoogbouw herbergt 475 woningen en 20.000 vierkante meter al dan niet commerciële ruimte en is een ontwikkeling van RaFo Ypenburg VOF, een samenwerking van Rabo Vastgoed uit Utrecht en Foruminvest uit Naarden. Maandag wordt de officiële eerste paal geslagen voor Livorno, de eerste uit de reeks. Dit bouwblok met toren omvat 38 sociale huurwoningen met op de begane grond onder andere een sporthal en een wijkcentrum. Daarna volgen zijn acht medestanders die de namen van rijke Italiaanse steden dragen als Florence, Volterra, Siena en San Giminiano, het middeleeuwse dorpje dat met zijn dertien torens al van ver te zien is en als inspiratiebron diende. Ook de Haagse variant zal met de maximaal 40 meter hoge skyliners niet te missen zijn. “De gebouwen hebben de functie van de oude kerktoren. Ze zijn duidelijk herkenbaar en hebben tegelijkertijd iets stedelijks”, licht ir. G.C. van der Hooning, senior projectmanager van Rabo Vastgoed toe. Ook ’s nachts zullen de gebouwen niet onopgemerkt blijven. De torens krijgen allemaal een (verschillende) dakopbouw van glazen bouwstenen die worden verlicht. “De toppen blijven als gloeiende kaarsjes branden. We weten alleen nog niet of ze worden aangelicht of dat ze licht zullen uitstralen.” De nieuwbouw naar een ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau Rapp & Scheulen is het eindresultaat van een prijsvraag. “Het stedenbouwkundig ontwerp van het bureau Palmboom en Van den Bout ging uit van drie grote bouwblokken. Onze invulling is een verbetering daarvan. Wij hebben deze blokken opgeknipt en naar een meer menselijke maat gebracht”, aldus Van der Hooning.

Binnentuin

De ranke torens die als landmark fungeren, vormen de toegang tot de gebouwen en variëren van drie tot negen verdiepingen. Ze torenen boven de onderste vier bouwlagen uit die een gemeenschappelijke binnentuin omsluiten. Van der Hooning. “De torens zijn rank, ze meten 12 bij 12 meter, en bevatten een woning per bouwlaag. De bovenste woningen beschikken over een dakterras.” De oppervlakte varieert van 80 vierkante meter tot het dubbele, de prijzen lopen op van 132.000 tot 495.000 euro. De verkoop gaat begin volgend jaar van start. Alle negen gebouwen, die uit metselwerk worden opgetrokken, liggen iets van elkaar gedraaid aan een 300 meter lange hoofdwinkelstraat die grotendeels autoluw is. De winkels en de diverse openbare voorzieningen worden grotendeels op de begane grond en eerste verdieping gerealiseerd. “De bewoners kunnen hun auto kwijt in een van de twee ondergrondse parkeergarages die plaats bieden aan 530 auto’s. Bezoekers parkeren op maaiveld. Het stadshart is tenslotte een wijkwinkelcentrum, waar mensen even snel hun dagelijkse boodschappen doen.”

Bouwstromen

Het nieuwe hart, dat volgens planning in 2005 gereed moet zijn, vergt zo’n 130 miljoen euro (exclusief btw) aan stichtingskosten. De bouwcombinatie Dura Van Wijnen heeft reeds een begin gemaakt met het heiwerk voor het eerste bouwblok. Van der Hooning: “Het is de bedoeling dat het werk in meerdere – twee tot vier – bouwstromen wordt uitgevoerd. We besteden het werk niet uit, maar werken met een voorselectie om tijd te besparen, want een winkelcentrum kun je niet gefaseerd opleveren.”

Reageer op dit artikel