nieuws

Woontorens uit centrumplan IJlst

bouwbreed Premium

Woontorens uit centrumplan IJlst

ijlst – Het college van B en W van de gemeente Wymbritseradiel schrapt de twee woontorens die zijn opgenomen in het bouwplan van HBG voor de opknap van het centrum van IJlst. De voormalige, monumentale gereedschappenfabriek Nooitgedacht wordt gesloopt. Daarvoor in de plaats komen woningen die passen in het gevelbeeld van de binnenstad. Eind deze maand buigt de gemeenteraad zich over het voorstel van B en W. Met deze variant komt het college deels tegemoet aan de kritiek van onder andere de Vereniging Beschermd Stadsgezicht IJlst. Die vond de 12 meter hoge woontorens niet passend in het stadsbeeld. Ook verzet zij zich tegen de vele dure koopwoningen die HBG in het bouwplan heeft opgenomen. De gemeente vindt dat noodzakelijk om het plan betaalbaar te houden. Volgens de vereniging heeft IJlst meer behoefte aan goedkope seniorenwoningen en laat Wymbritseradiel zich leiden door economische belangen. De al half gesloopte fabriek in het stadshart is de inwoners al jaren een doorn in het oog. Plannen voor behoud liepen op niets uit. Volledige sloop lijkt nu de enige optie. De extra saneringskosten komen voor rekening van de gemeente. De sanering van de rest van het fabrieksterrein wordt betaald door de vorige fabriekseigenaar. In totaal kosten de bouwplannen zo’n 5 miljoen euro.

Reageer op dit artikel