nieuws

Woningbouw van start in Roombeek

bouwbreed Premium

enschede – De Enschedese burgemeester J. Mans geeft donderdag het offici’le startsein voor het eerste nieuwbouwproject in de wijk Roombeek-West. Projectontwikkelaar Bouwfonds Noord Oost Nederland gaat 52 woningen bouwen op het zogeheten Menko-terrein. Geen spectaculaire architectuur, maar een traditionele zadelkap met gemetselde gevels tegen een zeer scherpe prijs van iets boven de twee ton euro.

Op het voormalige bedrijventerrein verrijzen 52 twee-onder-een-kappers. Traditioneel qua constructie en ontwerp en ruim van opzet, met een aardige tuin eromheen. Bouwfonds heeft zich qua prijsstelling aangepast aan de wensen van de Tukkers. ‘Wij en de aannemer Te Pas Bouw hebben ons uiterste best gedaan om de kosten zo beheersbaar mogelijk te houden. De winstmarges zijn klein op dit project’, geeft directeur P. Jansen van Bouwfonds Noord Oost Nederland toe. ‘Maar ja, als je ziet dat we al vanaf de begin jaren negentig bezig zijn dit gebied te ontwikkelen, dan wil je ook een keer wat laten zien. We hadden niet meer verwacht dat we dit project van de grond zouden tillen.’ Het Menko-terrein kent een roerige voorgeschiedenis. Voor de jaren negentig was het gesaneerde gebied, waarop vroeger industriebedrijven waren gehuisvest, in handen van een Arabische projectontwikkelaar. Hij wilde daar woningbouw ontwikkelen, maar de bewoners van Roombeek-West konden niet met zijn plannen instemmen. Er deden zich nogal eens relletjes voor, waarbij zelfs de ME weleens moest ingrijpen. ‘Begin jaren negentig hebben wij en Te Pas Milieutechniek het gebied over gekocht.’

Vuurwerkramp

Onder supervisie van Riek Bakker van BVR werd heel Roombeek herontwikkeld. Op het Menko-terrein zouden 125 woningen verrijzen in een lange ‘sliertbebouwing’ met daaronder twee overdekte parkeerkelders. Omdat de gemeente meer rijkere bewoners wilde trekken, werden de luxe woningen voor vier – vijf ton aangeboden. De planontwikkeling werd ruw verstoord door de vuurwerkramp op 13 mei 2000, die een groot deel van de wijk wegvaagde. ‘We zijn ermee doorgegaan, maar het plan flopte omdat we zagen dat de Enschede’rs weinig belangstelling hadden voor de woningen op het Menko-terrein. De prijs-kwaliteitverhouding sprak hen niet aan’, aldus Jansen.

Slap

In het nieuwe stedenbouwkundige plan van Pi de Bruijn kreeg het Menko-terrein een bescheidener opzet met 52 koopwoningen. Van het stedelijk aanzien, hetgeen onder Riek Bakker een ambitie was voor dit gebied, is weinig meer overgebleven. Keurige twee-onder-een-kappers met een traditionele constructie en dito ontwerp in een tuindorpachtige setting zal echter wel in de Twentse markt scoren. Hoewel? ‘We hebben slechts met 30 – 35 bewoners een koopcontract gesloten, maar de rest is nog niet verkocht. De markt is slap op dit moment.’

Reageer op dit artikel