nieuws

Vlaanderen loopt fors achter met onderhoud hoofdwegen

bouwbreed Premium

brussel – In Vlaanderen verkeert 870 kilometer gewestweg en 80 kilometer autosnelweg in een zodanig slechte staat dat niet meer wordt voldaan aan de minimale eisen op het gebied van veiligheid en rijcomfort. Dat staat in een intern rapport van de Vlaamse Administratie Wegen en Verkeer dat deze week tot grote ergernis van minister Stevaert (verkeer en openbare werken) is uitgelekt.

Geconstateerd wordt hierin een enorme onderhoudsachterstand, die met de middelen, die ervoor zijn uitgetrokken, pas over 40 jaar zal zijn weggewerkt. Deze achterstand is het grootst in de provincies Oost- en West-Vlaanderen en het kleinst in Belgisch-Limburg, waar minister Stevaert woont. Zijn drie voorgangers waren eveneens uit deze provincie afkomstig. Volgens ingenieur Heleven van genoemde Administratie is voor een degelijk herstel van de wegen in Vlaanderen een bedrag nodig van circa 330 miljoen euro. Volgens C. DecaluwÈ, lid van het Vlaamse parlement voor de CD&V (de vroegere CVP), is ÈÈn op de vijf verkeersongelukken in Vlaanderen het gevolg van het slechte wegdek. Hij zal minister Stevaert over de erbarmelijke staat van bijna duizend kilometer Vlaamse wegen interpelleren.

Furieus

Stevaert heeft intussen furieus gereageerd op het uitlekken van het rapport. Volgens de minister heeft de huidige paars-groene Vlaamse regering veek meer geld uitgetrokken wegenherstel en wegenonderhoud dan de vorige regeringen met de christen-democraten. Ook de bewering van DecaluwÈ dat de wegen in Oost- en West-Vlaanderen, waar hij woont, in een slechtere staat zouden verkeren en minder goed onderhouden zouden worden dan de wegen in Belgisch-Limburg is volgens Stevaert ìonzinî. ìDecaluwÈ zegt dat omdat hij in de oppositie zitî, meent Stevaert. Maar ook dat klopt niet. Niet DecaluwÈ maar de eigen Administratie Wegen en Verkeer van de minister heeft de feiten geconstateerd.

Reageer op dit artikel