nieuws

Typisch Nederlandse wijk op tropisch eiland

bouwbreed

willemstad – Een woonwijk volgens Nederlands concept bouwen op CuraÁao, speciaal bestemd voor de middenklasse. Op een tropisch eiland waar het in vele opzichten slecht gaat en steeds meer bewoners ervoor kiezen om naar Nederland te vertrekken, durfde de Janssen de Jong Groep dit toch aan. En met succes. ìHet in 1999 geÔntroduceerde Eigen Woning Plan voorziet duidelijk in een behoefteî, zegt projectmanager W. Hofstede.

Cas Cora Nobo, aan de rand van de Antilliaanse hoofdstad Willemstad, zou een Nederlandse woonwijk kunnen zijn. ìMaar wel met een CuraÁaos sfeertjeî, benadrukt Hofstede. Sinds tweeÎnhalf jaar trekt hij de kar bij het bouwproject en het geeft hem volgens eigen zeggen veel voldoening. ìVan de 223 geplande woningen zijn er reeds zoín 130 gebouwd en nagenoeg allemaal verkocht. Voor het einde van dit jaar hopen we boven de 150 te zitten.î Idealisme speelt bij de uitvoering van het Eigen Woning Plan, waarvoor de eerste steen eind 1999 werd gelegd, deels een rol, zegt Hofstede. ìIn 1998 sprak iedereen over woningnood op CuraÁao. Maar hoe kun je over woningnood praten als je wel hier en daar huizen leeg ziet staan? We hebben daarom samen met de eilandelijke Dienst Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting een marktonderzoek uitgevoerd. De conclusie was dat de goedkope volkswoningbouw redelijk door Fundashon Kas Popular, een overheidsstichting, wordt gedekt. Rijke mensen kunnen ook betrekkelijk eenvoudig aan een huis komen. Maar voor het middenkader was er haast niets verkrijgbaar.î

Betaalbaar

Daarmee was het idee voor het Eigen Woning Plan geboren, een samenwerkingsverband tussen de overheid en de Janssen de Jong Caribbean Group of Companies, onderdeel van de Janssen de Jong Groep Nederland. Deze onderneming is op CuraÁao eigenaar van onder andere de CuraÁaose Wegenbouw Maatschappij (CWM) en Mijnmaatschappij CuraÁao. De overheid stelde een stuk grond van anderhalve kilometer bij 150 meter beschikbaar. De kopers van woningen krijgen een perceel in erfpacht. Hofstede: ìUitgangspunt is vanaf het begin geweest dat de woningen betaalbaar zijn en blijven voor mensen van het eiland. De banken hanteren hier de regel dat kopers eenderde van hun nettosalaris besteden aan de aflossing van een hypotheek. Met het huidige rentepercentage van ruim acht procent is een hypotheek dus niet voor iedereen weggelegd. De woningen die wij aanbieden variÎren in prijs van circa 47.000 euro voor de kleinste tweeslaapkamerstudio tot ongeveer 107.000 euro voor de grootste vrijstaande drieslaapkamerwoning.î Belangstellenden kunnen kiezen uit vijf typen woningen, die alle zijn ontworpen door de lokale architect Henk Bolivar. De indeling van de woningen kan op verzoek wat worden aangepast, het project biedt echter geen ruimte voor eigen ontwerpen. ìZou het rentepercentage lager zijn, dan zouden alle huizen zo verkocht zijn. Nu gaat het wat langzamer. Maar we hebben goede hoop dat eind volgend jaar alle 223 woningen zijn gebouwd en verkocht.î

Twee-onder-ÈÈn-kap

Opvallend is dat vooral de voor CuraÁao ongebruikelijke twee-onder-ÈÈn-kapwoningen populair zijn. ìNiet in de laatste plaats omdat ze met een bedrag van 65.000 euro redelijk geprijsd zijn. Bovendien vinden CuraÁaoÎnaars het ook wel prettig om beneden het leef- en boven het slaapgedeelte te hebben.î Hofstede benadrukt dat de kwaliteit van de huizen in verhouding tot de prijs zeer goed is. ìTachtig procent van de bouwmaterialen kopen we op CuraÁao zelf. Maar sanitair, dakplaten en tegels halen we uit Nederland. Om de doodeenvoudige reden dat die hier op het eiland niet worden gefabriceerd.î Speculanten hebben bij het Eigen Woning Plan geen schijn van kans. ìZe komen wel eens hier en tonen belangstelling voor een blok met vier woningen van het kleinste type. Die maak ik echter direct duidelijk dat dit niet de bedoeling is. Je hebt er dan geen grip meer op wat er in de wijk komt wonen en bovendien kan het leegstand in de hand werken.î Nederlandse gezinnen die in Cas Cora Nobo willen wonen komen wel in aanmerking, mits ze aan de voorwaarden voor wat betreft inkomen voldoen. Daarnaast moeten ze beschikken over een geldige verblijfsvergunning. ìEr zijn momenteel op het hele project twee of drie Nederlandse gezinnenî, aldus Hofstede.

Buitenlampen

Hij zegt trots te zijn op wat tot nu toe is bereikt. ìEen wijk als deze is strakker, overzichtelijker. Ook wat de veiligheid betreft staat het project goed aangeschreven. De overheid heeft overal voor straatverlichting gezorgd en alle woningen hebben standaard buitenlampen. Het oogt van buitenaf als een resort. Het is een echte familiewijk.î Er is inmiddels een buurtvereniging opgericht waarin de bewoners samen overleggen over de toekomst van de wijk. ìWe hebben hier te maken met een doelgroep die dankbaar en blij is dat deze kans hen is geboden. Het was een gedurfd project, zeker door de omvang. Maar we hebben aangetoond dat we in een behoefte voorzien. Dus er zullen, als dit af is, zeker nog meer van dergelijke projecten worden opgezet.î ëWoningen moeten betaalbaar zijn voor bevolking van CuraÁaoí

Reageer op dit artikel