nieuws

Stoepranden blijken gevaar voor fietsers

bouwbreed

Stoepranden blijken gevaar voor fietsers

HEERENVEEN – De gemeente Heerenveen start op korte termijn een onderzoek naar de veiligheid van de fietsroute die is aangelegd door het pas opgeknapte centrum. De reden is dat er de afgelopen tijd veel ongelukken zijn gebeurd van fietsers die onderuitgaan. De natuurstenen stoeprand van het fietspad en de afwateringsgootjes zouden de oorzaak zijn. Twee fietsers moesten zelf worden overgebracht naar het ziekenhuis. De ongevallen lijken te gebeuren doordat er zich veel voetgangers en fietsers op de route bevinden. Daardoor worden fietsers gedwongen richting goot te sturen. In plaats van af te stappen, fietst men door. De glibberige goot en het stoeprandje vormen dan gevaarlijke obstakels. Maar volgens de gemeente voldoet de natuursteen ruimschoots aan de normen voor stroefheid die daarvoor landelijk zijn gesteld. De steen wordt reeds van oudsher als straatsteen en stoeprand in vele historische binnensteden gebruikt, stelt zij. ìWij vinden ze situatie ook erg vervelendë, reageert een gemeentewoordvoerder. ìIn de tests waren de routes wel veilig.ë Totdat een definitieve oplossing is gerealiseerd, worden tijdelijke maatregelen getroffen. De gemeente wil nog deze maand uitsluitsel over de exacte oorzaak en eventueel te treffen maatregelen.

Reageer op dit artikel