nieuws

Staalconcern Corus ontvangt 861 miljoen euro voor aluminiumdivisie

bouwbreed Premium

ijmuiden Het BritsNederlandse staalconcern Corus verkoopt zijn aluminiumdivisie voor 861 miljoen euro aan Pechiney. Corus heeft gisteren bekendgemaakt dat het daarover een principeakkoord heeft bereikt met het Franse concern, de op drie na grootste staalproducent ter wereld.

De werkelijke opbrengst valt 110 miljoen lager uit, omdat Corus pensioenverplichtingen voor het personeel van de verkochte onderdelen moet reserveren. De resterende 750 miljoen euro gebruikt het concern om zijn schulden te verminderen en de balans te versterken. De verkoop heeft geen betrekking op de smelterijen in Delfzijl en het Duitse Voerde. Die blijven tot Corus behoren totdat lopende onderhandelingen met potentiÎle kopers zijn afgerond. Een woordvoerder van Corus wilde niet zeggen met welke partijen het bedrijf spreekt. Ook kon het concern geen termijn aangeven. Corus zette de aluminiumdivisie in maart van dit jaar te koop. Pechiney was van meet af aan een van de belangrijkste gegadigden. Corus besloot de divisie te verkopen nadat een poging om de Duitse aluminiumproducent VAW over te nemen was mislukt. Het concern zag toen geen mogelijkheden meer uit te groeien tot een belangrijke onderneming in de aluminiummarkt en ging zich concentreren op de staalactiviteiten. De verkochte divisie heeft aluminiumverwerkingsbedrijven in Duitsland, BelgiÎ, Canada en China. De activiteiten waren vorig jaar goed voor een omzet van 1,55 miljard euro. Afnemers komen onder meer uit de vliegtuig� en auto�industrie en uit de bouwsector.

Kanttekeningen

Corus ontstond in 1999 door een fusie tussen British Steel en Hoogovens. Het concern verkocht in augustus al zijn belang van 20 procent in de Canadese aluminiumsmelter Alouette voor 165 miljoen dollar. Koper was toen het Canadese Alcan. De verkoop moet nog worden goedgekeurd door de ondernemingsraden. De centrale ondernemingsraad (cor) in Nederland zet volgens een verklaring kanttekeningen bij de verkoop. Volgens de raad verkoopt Corus de aluminiumtak vanwege de financiÎle situatie en niet omdat Corus de aluminiumactiviteiten niet meer kan uitbouwen. Drie jaar na de fusie verkeert Corus nog steeds in een “uitermate zorgelijke financiÎle positie”, aldus de cor. De or vraagt daarom harde garanties voor de werkgelegenheid in Nederland. CNV Bedrijvenbond denkt dat Corus “het tafelzilver” verkoopt om boekhoudkundige redenen. “Natuurlijk zullen de cijfers van Corus in 2002 en 2003 door de verkopen worden opgekrikt, maar van een beter operationeel resultaat is nog geen sprake”, meent de bond. Bestuurder A. Bot stelt dat de werknemers in Delfzijl nog steeds onzeker zijn over hun toekomst. (anp)

Reageer op dit artikel