nieuws

Staal kan eigenlijk niet kapot

bouwbreed Premium

den haag – De inspanningen van de stichting Bouwen met Staal, die het ontwerpen en bouwen met staal makkelijker en aantrekkelijker moeten maken, werpen vruchten af. Staal neemt in Nederland een vooraanstaande plaats in als bouwmateriaal. Dat komt naar voren uit voordracht van prof.ir. J.W.B. Stark, voorzitter van Bouwen met Staal, vandaag op de Staalbouwdag 2002.

Staal heeft in de hallenbouw al jaren een positie als marktleider. Ook op andere gebieden ziet de voorzitter een toenemende erkenning van de kwaliteiten van staal en de combinatie van staal met beton. De voorbeelden zijn aansprekend: kantoren zoals het hoofdkantoor van de ING Groep in Amsterdam, bruggen zoals de verkeersbrug in Veghel en de toekomstige staal-betonbrug voor de hogesnelheidslijn over het Hollands Diep en ook woningen zoals ‘Het Baken’ in Deventer. De activiteiten van de stichting zijn in eerste instantie gericht op de beroepspraktijk. Regelgeving en normering is een belangrijk aspect. Samen met de Nederlandse Vereniging van Toeleveranciers in de Bouw (NVTB) en het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) wordt gewerkt aan correcte verwerking van Europese bouwregels in de Nederlandse. Bouwen met Staal zet zich in voor het bewaken van de kwaliteit met behoud van economie. Punt van aandacht is vooral de invoering van de Europese brandklassen in het Bouwbesluit. Voorkomen moet worden dat de huidige brandwerendheidseisen voor staalconstructies onnodig zwaar worden. Maar ook toekomstige regelgeving voor duurzaam bouwen is van belang. De betrokkenheid van Bouwen met Staal ligt hierbij op het Materiaalgebonden Milieuprofiel van Gebouwen (MMG).

Kennisplatform

Onderwijs is voor Bouwen met Staal een blijvend aandachtsgebied volgens de hoogleraar staalconstructies gebouwen aan de Technische Universiteit Delft. De stichting biedt een pakket opleidingen dat voorziet in actuele kennisbehoeften van de beroepspraktijk. Op het Kennisplatform kan verder expertise worden gedeeld. En met de dienst Projectadviezen profileert Bouwen met Staal zich als ‘eerstelijns’-kenniscentrum binnen de Nederlandse bouw. Opdrachtgevers en ontwerpers kunnen een advies krijgen bij de keuze van de draagconstructie voor hun projecten. Op basis van een voorlopig ontwerp wordt een analyse gemaakt van de mogelijkheden van een stalen constructie, al of niet in combinatie met andere materialen. De projectadviezen verduidelijken volgens de voorzitter dat staal zich bij uitstek leent voor gebouwen met een lange economische levensduur.

Reageer op dit artikel